Гепатит B в салонах красоти

Гепатит B в салонах красоти

  • Переглядів: 84

Кожна жінка хоче бути неперевершеною. Ще з давніх часів прекрасна половина людства йшла на жертви заради краси.  У сучасному суспільстві майже не знайдеш жінок без татуажу, збільшених філерами губ або без манікюру, але кожній відвідувачці салону краси або манікюру слід знати про небезпеку заразитися вірусним гепатитом B!  Гепатит B – це гостре вірусне захворювання, що перш за все характеризується ураженням печінки, проте має різні клінічні форми перебігу (від вірусоносійства до цирозу та первинного раку печінки). Джерелом інфекції можуть бути як особи з субклінічними чи маніфестними формами захворювання, так і безсимптомні вірусоносії. Передається вірусний гепатит В через біологічні рідини, частіше за все – через кров.  Для інфікування гепатитом B під час манікюру повинні збігтися дві обставини: перша – використання майстром забрудненого, неправильно обробленого інструментарію, на якому можуть лишатися частки крові інших клієнтів, а друга – пошкоджена шкіра Ваших рук. Треба пам’ятати, що майстер також може бути носієм вірусу гепатиту В.  Щоб уникнути зараження необхідно:  Прослідкувати, щоб майстер перед процедурою обов’язково проводив належну гігієнічну обробку рук (обробив їх антисептиком) та використовував одноразові гумові рукавички під час роботи.  Перевірити наявність сертифікату на обладнання для дезінфекції та обов’язкової стерилізації інструментарію для манікюру та сертифікат майстра манікюру.  Прослідкувати за тим, щоб простерелізований інструментарій був у крафтовому чи прозорому заклеєному індивідуальному пакеті, який відкривається у Вашій присутності.  Обов’язковий також лабораторний контроль за якістю стерилізації інструментарію для манікюру, для чого необхідно заключити договір з акредитованою лабораторією  Будьте уважні, не варто заради нетривалої краси наражати себе на небезпеку! Бережіть своє здоров’я!

Токсоплазмоз

Токсоплазмоз

  • Переглядів: 65

Мало хто з нас замислюється про те, що звичайне кошеня може стати причиною серйозного захворювання - токсоплазмозу. Як показує практика, хвороба протікає практично безсимптомно, але призводить до важких наслідків.  Токсоплазмоз - хвороба з групи кишкових інвазій, яка характеризується ураженням нервової системи, міокарда та очей, збільшенням лімфатичних вузлів, збільшенням печінки та селезінки. Збудником є Toxoplasma gondіі. Інкубаційний період триває до 2-х тижнів. Найбільш інтенсивно його виділяють у довкілля коти, в організмі яких відбувається статевий цикл розвитку паразита. Людина може заразитися токсоплазмами при вживанні в їжу погано термічно обробленого м’яса, сирого молока , в якому можуть знаходитися ендозоїти токсоплазм. Крім того, необхідно враховувати можливість зараження людини через контакт з котами або предметами догляду за ними, забрудненими ооцистами. Коти зазвичай заражаються при поїданні сирого зараженого м’яса.  Потрапляючи в організм людини, токсоплазми починають розмноження в кишечнику, переносяться лімфою і кров'ю. При цьому можуть збільшуватися лімфатичні вузли. Паразити перебувають в крові кілька днів. Потрапляючи у внутрішні органи, токсоплазми провокують запальний процес. Найбільш уразливі органи зору, нервова система, серце і печінка.  Токсоплазмоз здатний утворити цисти в тканинах і відбувається латентна інфекція. Під час зниження захисних функцій організму людини, паразити активуються і розвивається захворювання.    Найбільш небезпечний токсоплазмоз у жінок при вагітності, особливо в другому триместрі!!! При зараженні паразити накопичуються і розмножуються в головному мозку, руйнуючи центральну нервову систему і очі плода. Імунні клітини знищать токсоплазми в організмі, однак частина нервових клітин плоду залишиться зруйнованою. Це призводить до таких наслідків як: епілепсія, сліпота, підвищений внутрішньочерепний тиск і розумова відсталість.    Профілактика: виходячи з того, що специфічна профілактика токсоплазмозу не розроблена, хвороба має переважно латентний перебіг і не становить загрози для здоров'я імунокомпетентних осіб, заходи загальної профілактики стосуються лише вагітних жінок та осіб із імуносупресією. Заходи загальної профілактики передбачають дотримання правил особистої гігієни при спілкуванні з котами, відмову від уживання сирого м'яса та фаршу, ретельне миття овочів та фруктів перед вживанням у сирому вигляді. Профілактика вродженого токсоплазмозу – це попередження можливості інфікування жінки під час вагітності та за 6 місяців до неї.

У чому небезпека гемофільної інфекції та як від неї захиститися

У чому небезпека гемофільної інфекції та як від неї захиститися

  • Переглядів: 63

Гемофільна інфекція – гостра інфекційна хвороба, збудником якої є гемофільна паличка Haemophilus influenzae типу b (Hib-інфекція).  Гемофільна інфекція характеризується переважним ураженням органів дихання, центральної нервової системи та розвитком гнійних вогнищ у різних органах. Заразитися можна лише від хворої людини. Передається хвороба повітряно-крапельним шляхом, проте у маленьких дітей шлях передачі може бути і контактним. Збудник інфекції локалізується на слизовій оболонці верхніх дихальних шляхів. Найчастіше хворіють діти віком від 6 міс. до 4 років. Рідше хворіють новонароджені, діти більш старшого віку та дорослі.  Найчастішими клінічними формами гемофільної інфекції є менінгіт, середній отит і пневмонія. Реєструються також і інші ускладнення, такі як перикардит, синусит, отит, гнійний артрит, захворювання дихальних шляхів тощо.  Гемофільна пневмонія є другою за частотою серед усіх бактеріальних пневмоній у дітей. Може проявлятися як у вигляді осередкової пневмонії, так і у вигляді крупозної, дуже часто (до 70 %) супроводжується гнійним плевритом у дітей, може ускладнюватися гнійним перикардитом, середнім отитом. Іноді приймає затяжний перебіг. У дорослих, особливо літніх осіб, гемофільна інфекція може нашаровуватися на інші види інфекцій.  За статистикою, від 3 до 6% випадків гемофільної інфекції у дітей є фатальними. До 20% пацієнтів, які вижили після менінгіту, втрачають слух або мають неврологічні ускладнення.  Єдиним профілактичним захистом є вакцинація, яка передбачена Календарем профілактичних щеплень.  Вакцинація дітей може проводитись моновакцинами та комбінованими вакцинами, що містять Hib-компонент. Щеплення необхідно проводити за схемою 2-4-12 місяців.  Нажаль російська агресія спричинила чимало перешкод для медичної системи: збій логістики, відсутність електропостачання, бомбардування медичних закладів, стихійна евакуація населення тощо. В сукупності всі ці фактори призвели до низьких показників охоплення щепленнями. Зокрема, за даними закладів охорони здоровя на території обслуговування за 12 місяців 2022 року з усіх дітей до 1 року отримали свої дози щеплення проти хіб-інфекції – 71,6%.  Безоплатно вакцинуватися за Календарем чи надолужити пропущені щеплення можуть усі діти до 18 років. Дорослі можуть вакцинуватись проти Hib-інфекції за власні кошти.

Чи можна вакцинувати дітей з нежиттю та кашлем

Чи можна вакцинувати дітей з нежиттю та кашлем

  • Переглядів: 50

Батьки часто звертаються до сімейних лікарів та педіатрів з питаннями щодо вакцинації своїх дітей. Буває так, що дитині прийшов час вакцинуватись згідно календаря щеплень, але в цей час в малюка нежить чи кашель і батьки відкладають вакцинацію до «кращих часів», коли дитина одужає.  Тож не дивно, що батьки турбуються з приводу нежиті у малюка перед майбутньою імунізацією.  Нежить, є запаленням слизової носової порожнини, розвивається внаслідок гострих інфекційних захворювань, гаймориту, алергії, впливу холоду або різких запахів, патології носових ходів вродженого характеру. Наявність риніту ще не скасовує проходження вакцинації. Щоб з’ясувати, чи можлива вакцинація у малюка з нежиттю, важливо врахувати тип нежиті (інфекційний, алергічний або інший) і загальний стан дитини.  Але якщо нежить не супроводжується температурою і загальним ослабленням організму – це не протипоказання до вакцинації.  Якщо дитину турбує тільки кашель, без значного підвищення температури та погіршення самопочуття – дитину можна провакцинувати. Однак, слід зауважити, чи не є кашель проявом якогось важкого захворювання. Тому при підозрі на якесь захворювання дихальної системи, слід проконсультуватись з лікарем.  Вакцинацію потрібно відтермінувати коли:  В дитини наявне гостре захворювання з підвищенням температури вище 38*С  Дитина приймає великі дози стероїдних гормонів, хіміотерапії, цитостатики  Алергічна реакція (анафілактичний шок) при попередньому введенні вакцини. Лікар може знайти альтернативу даній вакцині, або прийняти рішення про вакцинацію в умовах стаціонару під наглядогм лікарів.  Підготовка дитини до щеплення  Для здорових дітей, що не мають хронічної патології та особливостей розвитку, не потрібно особливої підготовки до щеплень, необхідно тільки, щоб на момент вакцинації дитина була повністю здорова. Тривала, і часто медикаментозна підготовка до вакцинації потрібно дітям з різними захворюваннями і певними патологіями, але у таких дітей зазвичай і графік щеплень індивідуальний. Тому, якщо ваш малюк цілком здоровий, ніяких лікарських засобів перед щепленням дитині і після нього йому давати не потрібно. Не показані перед вакцинацією ні протиалергійні, ні жарознижуючі, ні протизапальні препарати. Подібні препарати не мають точки прикладання при формуванні імунних реакцій при вакцинації і можуть призвести до негативних реакцій. Ці препарати можуть змастити картину захворювання, що починається, якщо раптом перед вакцинацією дитина захворіє, і тоді з більшою ймовірністю будуть ускладнення. Самі препарати можуть дати алергію, навантажують нирки і печінку і можуть викликати розлади травлення. А ось на інтенсивність і ступінь вираженості поствакцинальної реакції ці препарати ніяк не вплинуть.  

Чи потрібно вакцинувати дітей від грипу?

Чи потрібно вакцинувати дітей від грипу?

  • Переглядів: 69

Маленькі діти належать до групи ризику, для якої грип становить найбільшу небезпеку.  Найкраща профілактика цього захворювання – щорічна вакцинація, що посилює здатність організму протистояти вірусам грипу. Дітям щеплення проти грипу можна починати робити з шести місяців.  Якщо дитина до 9 років не була вакцинована і не хворіла на грип, то потрібні дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. Усім іншим – одна.  Оптимальний час введення вакцини – початок осені (вересень – жовтень). Водночас щеплення рекомендують робити і в більш пізні терміни – впродовж усього сезону грипу, що зазвичай триває з жовтня до травня наступного року. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.  Вакцина має бути цьогорічна. За рекомендацією ВООЗ для забезпечення максимального захисту проти вірусів, циркуляція яких очікується саме цього сезону, щорічно змінюється склад вакцин. Найкраща вакцина та, яка є в доступі. Але зверніть увагу на рекомендації щодо віку дитини. Є вакцини, якими можна щепити дітей віком від трьох років, а іншими – від шести місяців. Обов’язково перед щепленням потрібно проконсультуватися з лікарем та ознайомитися з інструкцією.  Вакцини проти грипу можна придбати в аптеці і зробити щеплення, попередньо звернувшись до свого педіатра або сімейного лікаря. Також можна звернутися за щепленням у приватну клініку, в якій є потрібні вам вакцини.

Що таке дезінфекція та її види.

Що таке дезінфекція та її види.

  • Переглядів: 777

Дезінфекція виконує одну із найважливіших функцій в профілактиці інфекційних захворювань. Від якості дезінфекційних заходів залежить здоров’я і життя багатьох людей.

Чому варто відмовитись від вживання фастфуду?

Чому варто відмовитись від вживання фастфуду?

  • Переглядів: 74

Періодично всі ми споживаємо їжу швидкого приготування. Часом перед нею просто неможливо встояти, навіть прихильникам здорового способу життя. Всі знають про те, що гамбургери і нагетси їсти не бажано, але мало хто задумується, чому.

Вплив шуму і вібрації на організм людини

Вплив шуму і вібрації на організм людини

  • Переглядів: 140

Сучасний розвиток техніки, оснащення підприємств потужними і швидкими машинами і механізмами призводить до того, що людина постійно піддається впливу шуму та вібрації. 

Вплив солі на організм людини

Вплив солі на організм людини

  • Переглядів: 88

Ми звикли, що сіль – з’єднання натрію і хлору – незмінний атрибут нашого життя. Були часи, коли вона використовувалася за грошову одиницю, навіть була об’єктом культу, ще Гомер називав її священною субстанцією.