Здорова їжа

Здорова їжа

  • Переглядів: 141

Дуже важливо правильно вибирати повноцінну та якісну їжу в даний час. Здорове і збалансоване харчування корисне для кожної людини. Це наше природне паливо, яке дає нашому організму фізичну силу і здоров'я. Коли організм отримує необхідну кількість жирів, білків, вуглеводів мінеральних речовин, він росте і розвивається, добре функціонують всі його системи.

Отруйна дія нітратів. Ранні овочі

Отруйна дія нітратів. Ранні овочі

  • Переглядів: 124

З приходом теплої пори року особливо хочеться посмакувати вітамінами, яких дуже бракує нашому організму, тому ми йдемо до магазину або ринку, щоб купити свіжих овочів або фруктів. Але все було б добре, якби не одне але – нітрати, які містяться майже у всіх овочах. Нітрати – це солі азотної кислоти, речовини, що містяться в ґрунті, воді, входять до складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людей та тварин.

Забарвленість у воді питній . Чи можна вживати забарвлену воду

Забарвленість у воді питній . Чи можна вживати забарвлену воду

  • Переглядів: 112

Людина завжди вживала ту природну воду, яка її оточувала. В часи, коли довкілля було чистим і природним, для організму людини не було розділення води на питну і не питну, практично із всіх природних джерел вода була питною.

22–26 травня проходить Європейський тиждень громадського здоров’я

22–26 травня проходить Європейський тиждень громадського здоров’я

  • Переглядів: 241

Громадське здоров’я – це збільшення тривалості життя і зміцнення здоров’я суспільства, шляхом спільних зусиль лікарської спільноти та населення. А гасло #ПрофілактикаРятуєЖиття – це про симбіоз та взаємодію, коли кожен учасник процесу робить все можливе, аби зміцнити здоров’я: лікар – ділиться актуальною інформацією та освічує своїх пацієнтів щодо профілактики захворювань, а кожен з нас – дослухається, дотримується правил та прагне до ведення здорового способу життя. 

Небезпека бактеріоносійства

Небезпека бактеріоносійства

  • Переглядів: 118

Бактеріоносійство – це перебування в організмі людини і виділення в зовнішнє середовище збудників заразних захворювань без наявності видимих проявів хвороби.    Зазвичай бактеріоносійство спостерігається певний час після перенесеного захворювання, іноді воно буває у клінічно здорових людей, хоча часто є відображенням стертої форми хвороби.   Людина може стати носієм збудників черевного тифу, паратифів, сальмонельозу, еширіхіозу, дифтерії, носієм стрептококів, стафілококів.    Тривалість бактеріоносійства може бути від кількох днів до багатьох років (до 10 років при черевному тифі – транзиторне носійство).   Бактеріоносійство епідеміологічно небезпечне, для оточуючих, бо саме «здорові» носії, навіть не знаючи про те самі, легко можуть поширювати захворювання людям з якими контактують.     Особливо небезпечне таке носійство серед працівників закладів громадського харчування, торгівлі, харчової промисловості, оскільки при попаданні мікробів на продукти вони можуть стати причиною харчових токсикоінфекцій, спалахів гострих кишкових інфекцій.

Безпечні умови праці сприяють здоров’ю працівників

Безпечні умови праці сприяють здоров’ю працівників

  • Переглядів: 192

ДУ « Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров’я України» нагадує, що роботодавець повинен потурбуватися про створення нешкідливих та безпечних умови праці. Сама специфіка виробництва може бути пов'язана з факторами підвищеної небезпеки, шкідливості і т.д. У таких випадках роботодавець повинен компенсувати працівникові «шкідливість» його роботи виходячи з норм чинного законодавства, наприклад: надати йому додаткову відпустку; встановити підвищену оплату праці; забезпечити видачу спецодягу і засобів індивідуального захисту; видавати молоко та лікувально-профілактичне харчування. Працівник може отримати право на пенсію за віком на пільгових умовах, якщо це буде підтверджено результатами атестації.

Лабораторна діагностика і методи лікування опісторхозу

Лабораторна діагностика і методи лікування опісторхозу

  • Переглядів: 1202

Опісторхоз – паразитарне захворювання з групи гельмінтозів, що викликається плоскими черв'яками-сосальниками. Є два види трематод: двуустка котяча і двуустка сибірська. Захворювання характеризується ураженням печінки, селезінки та підшлункової залози. Захворювання виникає при вживанні сирої, слабого просолу, в'яленої та недостатньо термічно обробленої річкової риби.

Нітріти в ковбасних виробах

Нітріти в ковбасних виробах

  • Переглядів: 248

  Нітрит натрію (NaNO2) – використовується як поліпшувач забарвлення і консервант у харчовій промисловості у виробах з м’яса та риби, тобто харчова добавка. Очищений нітрит натрію являє собою білий або злегка жовтуватий кристалічний порошок, добре розчинний у воді і гігроскопічний. Чистий нітрит натрію не гігроскопічний. На повітрі повільно доокисляється до нітрату натрію NaNO3. Є сильним відновником. На вигляд – порошок світло-жовтого кольору. Застосовується у виробництві харчових продуктів, а також у будівництві, медицині та поліграфії.

Небезпеки хвороби Лайма

Небезпеки хвороби Лайма

  • Переглядів: 294

 Хвороба Лайма або кліщовий бореліоз – небезпечне інфекційне природно-вогнищеве захворювання з групи кров’яних інфекцій із трансмісивним механізмом передачі, збудником якого є кілька видів борелій (спіралеподібних грам негативних бактерій), а переносником – іксодові кліщі, і характерізується багатосистемними ураженнями, поліморфізмом клінічних ознак з тенденцією до хронізації та рецидивуючого перебігу. В Україні немає жодної області, де б кліщі не були інфіковані, і кількість людей, котрі захворіли на кліщовий бореліоз щороку зростає.  Людина уражується у природних вогнищах захворювання при відвідуванні лісу, парків, садів, присадибних ділянок, зелених насаджень.

Що потрібно знати про аміак в атмосферному повітрі

Що потрібно знати про аміак в атмосферному повітрі

  • Переглядів: 3211

  Аміак - це один із основних газів, що містяться в атмосферному повітрі. Він використовується в різних галузях, включаючи сільське господарство та промисловість. Аміак може бути корисним для людей, однак його надмірна концентрація в атмосфері може мати шкідливий вплив на здоров'я та навколишнє середовище

Гід державних послуг. Банер