Здоров’я дітей та підлітків – основа здоров’я нації

  • 81

У 2023 році – з 19 березня проводиться Міжнародний тиждень здоров’я підлітків

Дані численних досліджень показують, що джерело виникнення проблем у здоров’ї дорослого населення треба шукати в їхньому дитинстві.

Захворюваність дитячими хворобами в Україні, за минулі мирні роки, зросла на 41 %.

У період війни виникли нові соціальні та медико-екологічні проблеми, які негативно впливають на здоров’я дітей та підлітків.

Підвищення рівня загальної захворюваності та поширеність захворювань окремих органі і систем сприяє зростанню інтенсивності факторів екологічного та медико-соціального розвитку, погіршення структури харчування, зниження ефективності проведення профілактичних заходів.

І тільки лабораторними та інструментальними методами дослідження можливо об’єктивно оцінити стан повітря, води, грунту, безпечність та хімічний стан продуктів харчування, якість проведеної поточної дезінфекції, рівні освітлення, шуму, температуру та вологість в приміщеннях НВЗ тощо.

Спеціалістами Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ України» проводяться моніторингові візити в дошкільних і загальноосвітніх закладах, а саме: дослідження питної води на відповідність ДСанПіН 2.2.4-171-10 за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, дослідження харчових продуктів на наявність бактеріального забруднення, змивів зі столового, кухонного посуду, розробочного інвентаря та рук працівників харчоблоків на наявність патогенної мікрофлори.

В санітарно-гігієнічній лабораторії проводиться дослідження взятих проб обіду,  на визначення калорійності, «С» вітамінізації, якість термічної обробки, дослідження овочів на вміст нітратів.

А також у приміщеннях навчально-виховних закладів проводяться заміри освітлення, параметри мікроклімату та шуму на харчоблоках та майстернях.

Головне завдання сучасного суспільства – створення такої освітньої системи, яка б не тільки виховувала освічену людину, але й зберігала її здоров’я. 

Саме тому для успішної роботи і підвищення здоров’я дітей важливим є об’єднання зусиль органів охорони здоров’я, освіти і громадських організацій.