Нітрати у воді – небезпека для здоров’я дітей

  • 59

  Впродовж останніх років відмічається забруднення грунтових вод та джерел індивідуального користування хімічними сполуками – нітратами, мінеральними та органічними добривами. Велику небезпеку несе забруднення води продуктами розпаду органічних речовин: аміаком, нітритами, нітратами. Вода питна забруднена нітратами, особливо небезпечна для дитячого організму та спричиняє захворюванню водо-нітратної метгемоглобінемії у дітей до 3-х річного віку.

Життя та здоров’я дітей тісно пов’язане з станом навколишнього середовища: повітря, води, грунту. Без води були б неможливі зародження і розвиток органічного життя на Землі.

Основним джерелом водопостачання служать криниці. При неправильному влаштуванні криниць, неправильному утриманні території, вигрібних помийних ям створюються умови забруднення води мікроорганізмами та хімічними речовинами.

Вживання води з наднормативним вмістом нітратів, небезпечне для здоров’я дітей. З ним безпосередньо пов’язане захворювання водно-нітратною метгемоглобінемією. Метгемоглобінемія обумовлена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю. А також пригнічується активність ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання.

Нітратна інтоксикація пов’язана  з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові. Зазвичай метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у людей сільської місцевості де використовується вода колодязів та індивідуальних свердловин.

Для попередження шкідливого впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникнення отруєнь серед дітей, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією необхідно:

  • дотримуватись гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів, (герметизувати стінки, влаштувати навколо колодязів глиняний замок, навіс, при забрудненні води проводити очистку від мулу);

  • не допускати витоку нечистот з вигрібних, помийних ям, гноєзбірників, дно, стінки яких мають бути бетоновані, герметичні, не допускати забруднення водоносних горизонтів;

  • заборонити внесення органічних та мінеральних добрив на відстані не менше 500м від джерел водозаборів, індивідуальних колодязів.

Щоб бути впевненим в якості води, яку споживають діти, Ви можете безкоштовно дослідити її в акредитованій лабораторії Рогатинського відділу  Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ».