Шкода від куріння

  • 78

Потрібно усвідомити, що куріння – це не просто погана звичка, це звичка яка вбиває.  В Україні від хвороб, пов’язаних з тютюнопалінням, щороку помирає близько 120 тисяч осіб, зокрема –  50 % цих смертей спричинені через проблеми із серцево – судинною системою, 30% через онкопатологію, близько 20% – через хронічні захворювання дихальної системи. Адже досліджений факт : в курців у 5 разів частіше виникає інфаркт міокарда, в 4 рази частіше інсульт, в 16 разів - захворювання судин ніг.

Щодо онкопатології:  рак ротової порожнини ( включаючи губи та язик ) – у 92% зумовлений курінням; рак  легень, трахей, бронхів – у 85%; рак нирок, сечового міхура – у 47-48%. Від раку легень у світі помирає більше людей, ніж від будь-якого іншого виду раку. 

За даними ВООЗ, тютюн вбиває майже половину тих хто курить. Щороку, внаслідок куріння, помирає майже 7 мільйонів людей у всьому світі. Понад 6 мільйонів із них – це курці або колишні курці, а 890 тисяч - люди, які є пасивними курцями.

Сигаретний дим, який заповнює закриті приміщення, містить більше 4000 хімічних речовин, з яких 250 – шкідливі, а понад 50 викликають рак. Уже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися.

Куріння негативно впливає на зовнішній вигляд: шкіра стає сухою і з’являються зморшки, набуває сіруватого кольору, кінчики пальців та зуби стають жовтуватими. Крім того, коли ви кинете курити, ваше дихання стане чистішим, відчуття смаку та запаху покращаться,  а займатись фізичними вправами стане легше.

Шкідливим є і пасивне куріння, коли людина, яка не курить, вимушена дихати тютюновим димом, знаходячись біля курця,  таким чином також наражає своє здоров’я на небезпеку.

А здоров’я, як ми знаємо – це найцінніше з того, що є в людини. Тому давайте разом будемо викорінювати цю згубну звичку з нашого суспільства і залучати якомога більше людей до здорового способу життя.

5 причин кинути курити:

  • вести здоровий спосіб життя;

  • уникнути небезпечних хвороб;

  • зберегти кошти;

  • зберегти здоров’я рідних;

  • покращити свій зовнішній вигляд та покращити якість життя.