Захистіть дитину від невиліковного паралічу

  • 119

Кожна невакцинована або не повністю вакцинована дитина зараз у небезпеці. В Україні критично низький рівень охоплення вакцинацією від поліомієліту.  Для досягнення колективного імунітету та безпеки малюків щепленими мають бути щонайменше 95% дітей.  Поліомієліт може загрожувати величезній кількості невакцинованих або не повністю вакцинованих дітей.

Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання, яке може спричинити невиліковний параліч у дітей та навіть призвести до їхньої смерті. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, є діти, які помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. 

Хворобу викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Поліовірус поширюється непомітно і швидко, бо у більшості інфікованих відсутні будь-які симптоми.

Якими є симптоми хвороби?

 

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різними:

 

Жодних симптомів: без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків. У такому разі вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує його носія, оскільки присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції лишається непоміченою.

 

Грипоподібні симптоми: лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання, — протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби вірус поширюється найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.

 

Рухові розлади: сильний біль в уражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутись за кілька годин.

 

Ліків від цієї хвороби не існує, єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є щеплення.

У групі ризику — діти до шести років. Для того щоб уникнути інфікування, вони повинні бути вакцинованими згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. Навіть якщо графік порушено, бо батьки не встигли вакцинувати дитину з будь-якої причини, його можна наздогнати, зробивши щеплення з мінімальним інтервалом між дозами. Вродженого імунітету від поліомієліту не існує. У будь-якому разі потрібно щеплювати дітей. Навіть коли у дитини є нежить, сухий кашель, після ГРВІ можна робити ІПВ або ОПВ, якщо дитині за графіком пора щеплюватися.  Спочатку дитина має отримати дві дози інактивованої поліомієлітної вакцини (ІПВ). Її роблять у два та чотири місяці. Наступні чотири щеплення оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) дитині роблять у 6 місяців, 18 місяців, у 6 та 14 років.

Вакцини, які використовують державні і приватні клініки, зареєстровані та дозволені для застосування в Україні. Вони входять до переліку обов’язкових гарантованих державою щеплень, а отримати їх можна безоплатно у сімейного лікаря або педіатра, якщо він/вона працює у закладі, який має договір із Національною службою охорони здоров'я України.

В Україні триває національна кампанія зі щеплення від поліомієліту дітей до шести років, які пропустили чи не були вакциновані відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень.

Якщо у вашої дитини пропущене щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ), будь ласка, негайно зверніться до педіатра чи сімейного лікаря! Невакцинованим дітям загрожує невиліковний параліч.

Фото без опису