22–26 травня проходить Європейський тиждень громадського здоров’я

  • 72

Громадське здоров’я – це збільшення тривалості життя і зміцнення здоров’я суспільства, шляхом спільних зусиль лікарської спільноти та населення. А гасло #ПрофілактикаРятуєЖиття – це про симбіоз та взаємодію, коли кожен учасник процесу робить все можливе, аби зміцнити здоров’я: лікар – ділиться актуальною інформацією та освічує своїх пацієнтів щодо профілактики захворювань, а кожен з нас – дослухається, дотримується правил та прагне до ведення здорового способу життя. 

Кожен день Тижня буде присвячений окремій темі профілактиці неінфекційних або інфекційних захворювань. 

Профілактика цукрового діабету

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну (гормону, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові) або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, майже 422 мільйони людей у ​​всьому світі хворіють на цукровий діабет, а 1,5 мільйона смертей щороку безпосередньо пов’язані з цим захворюванням.

Кількість випадків і поширеність діабету зростають протягом останніх кількох десятиліть.

Є три основні типи діабету:

  • Діабет 1 типу, інсулінозалежний. Виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоби поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити його на енергію. Є хронічним станом.

  • Діабет 2 типу. Виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Це найпоширеніший тип діабету.

  • Гестаційний діабет. Його діагностують у період вагітності. Хоча він може спостерігатися і протягом певного часу після народження дитини.

Причини виникнення діабету 1 типу вивчені недостатньо, тому запобігти захворюванню майже неможливо. Водночас, достеменно відомо, що більшість випадків діабету 2 типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності. Йому можна запобігти у 80% випадків.

Ознаками захворювання можуть бути:

  • надмірне сечовиділення;

  • спрага;

  • постійне відчуття голоду;

  • втрата ваги;

  • постійне відчуття втоми;

  • погіршення зору.

Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їхнього інфікування та пізніше – ампутації.

Ураження сітківки очей – діабетична ретинопатія виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та є причиною 1% випадків сліпоти.

Діабет є основною причиною ниркової недостатності.

Профілактика діабету:

Попередити розвиток діабету 1 типу неможливо, адже причини його появи досі не вивчені до кінця. Профілактика ж діабету 2 типу полягає у простих заходах із підтримання здорового способу життя.

Окрім генетичних чинників, ризик появи діабету підвищують чинники, пов'язані зі способом життя - малорухливість, незбалансоване харчування та надмірна вага. Водночас здоровий спосіб життя може допомогти попередити розвиток діабету і навіть сповільнити прогресування хвороби.

Щоб вберегтися від діабету 2 типу, необхідно:

  • досягнути нормальної ваги тіла та підтримувати її;

  • бути фізично активним – приділяти не менше 150 хвилин на тиждень регулярній фізичній активності;

  • дотримуватися здорового харчування та зменшувати кількість цукру та насичених жирів в раціоні;

  • утримуватися від тютюнопаління.

Щоби зменшити ризик появи діабету, варто мінімізувати споживання або взагалі відмовитися від доданого цукру та попередньо оброблених продуктів харчування, включно з обробленими зерновими продуктами (борошно, білий рис). Краще – замініть їх на цільнозернові.

Змінити харчові звички вам може допомогти сімейний лікар. Він може проаналізувати ваші звички, допомогти порадами та підтримувати в ризикованих ситуаціях.