Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції, викликані бактеріями чи вірусами, потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Рогатинський відділ інформує про те, що 29 серпня 2023 року о 1000 в Галицькій громаді (м.Галич, у центрі міста, біля магазину «Рукавичка»), відбудеться акція «День здоров’я», яка ініційована ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» генеральним директором головним державним санітарним лікарем Івано- Франківської області Русланом Савчуком.
Останнім часом козяче молоко стрімко набирає популярність завдяки його властивостям. Воно корисне для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, підвищення рівня гемоглобіну, а також профілактики втрати зору. Крім того, козяче молоко має бактерицидні властивості, що дозволяє йому не тільки зберігатися значно довше коров'ячого, а й надавати знезаражувальну дію на організм.
Останнім часом житло, офіси, громадські приміщення буквально заповнили матеріали й вироби, виготовлені з синтетичних полімерів. Вони присутні в усьому: у меблях, будівельних оздоблювальних і конструкційних матеріалах, освітлювальних приладах, посуді тощо.
З метою недопущення ускладнення епідситуації й виникнення спалаху кору, в Україні триває catch-up кампанія з вакцинації проти кору, паротиту та краснухи (вакцина КПК) усіх невакцинованих дітей . Планову вакцинацію проводять у віці 12 міс. (перша доза) та у 6 років – ревакцинацію (друга доза). Після вакцинального комплексу формується стійкий пожиттєвий імунітет.
Війна вплинула на всі сфери нашого життя. Зміни стосуються всього: звичного порядку речей, організації побуту, планування майбутнього, але ми повинні цінувати життя і берегти своє здоров'я та здоров'я своїх близьких. Вживати достатню кількість води, корисну їжу, дихати чистим повітрям. Для того щоб убезпечити себе і своїх рідних від неякісної питної води, харчових продуктів, знати який стан атмосферного повітря навколо нас, який мікроклімат нас оточує на робочих місцях, тощо, Ви можете замовити відповідні дослідження в санітарно-гігієнічній лабораторії нашого відділу.
Картопляна хвороба хліба, як ще її називають «тягуча» —поширене захворювання хліба, викликане спорами картопляної палички. Цю паличку, зерно, під час збору врожаю може підхопити через ґрунт, повітря та інші рослини. А від зараженого зерна інфікується борошно. Спори гинуть тільки при температурі 130 °С. Найбільшого розвитку ці мікроорганізми досягають при 35 — 40 °С. Хвороба проявляється після 10 год зберігання при температурі 30-40 °С. Тому хвороба найчастіше проявляється в літній період. .
Гіменолепідозом називають поширене паразитарне захворювання, що викликається карликовим ціп'яком (Hymenolepis nana). Черв'як паразитує в тонкому кишечнику людини, викликаючи розлади травлення і неврологічні порушення. Заражаються цими шкідниками люди будь-якого віку, переважно міське населення. Більше інвазії (зараження) стрічковими черв’яками схильні діти до 14 років. Кількість хворих в такому віці в 3,5 рази перевищує кількість дорослих. Це можна пояснити недостатніми навичками гігієни та віковими особливостями дитячого імунітету.
Серед величезної кількості збудників інфекційних хвороб, особливе місце належить кишковим інфекціям, інфекціям сечовивідних шляхів та інфекціям органів дихання. Однак окрім всіх сучасних методів, в лабораторіях продовжують використовувати бактеріологічний метод дослідження. Виявлення збудника інфекційної хвороби відіграє головну роль в діагностиці та дає можливість визначити чутливість збудника до антибіотиків для ефективного лікування. Бактеріологічні дослідження є основними в діагностиці більшості бактеріальних інфекцій.
Інвазивні захворювання (від лат. invasion — напад, вторгнення) — хвороби, спричинені проникненням до організму людини, тварини чи рослини паразитів тваринного походження. Залежно від таксономічної належності паразита розрізняють:
Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності