Небезпека бактеріоносійства

  • 30

Бактеріоносійство – це перебування в організмі людини і виділення в зовнішнє середовище збудників заразних захворювань без наявності видимих проявів хвороби.
   Зазвичай бактеріоносійство спостерігається певний час після перенесеного захворювання, іноді воно буває у клінічно здорових людей, хоча часто є відображенням стертої форми хвороби.
  Людина може стати носієм збудників черевного тифу, паратифів, сальмонельозу, еширіхіозу, дифтерії, носієм стрептококів, стафілококів.
   Тривалість бактеріоносійства може бути від кількох днів до багатьох років (до 10 років при черевному тифі – транзиторне носійство).
  Бактеріоносійство епідеміологічно небезпечне, для оточуючих, бо саме «здорові» носії, навіть не знаючи про те самі, легко можуть поширювати захворювання людям з якими контактують.
    Особливо небезпечне таке носійство серед працівників закладів громадського харчування, торгівлі, харчової промисловості, оскільки при попаданні мікробів на продукти вони можуть стати причиною харчових токсикоінфекцій, спалахів гострих кишкових інфекцій.

   Тому, в цілях профілактики масового поширення інфекцій, працівників харчових підприємств, торгівлі харчовими продуктами, в тому числі ринків,  дитячих установ, систематично обстежують на можливе бактеріоносійство ( періодичні профілактичні огляди)
    Своєчасне виявлення інфекцій та адекватне лікування збереже здоров’я не тільки носіїв, але й оточуючих.
   В даний час застосування антибіотиків і бактеріофагів дозволяє у більшості  випадків звільнити людей від бактеріоносійства.
      Отож, інфекції легше запобігти ніж її лікувати.
   Обстеження на носійство збудників інфекцій можна пройти в мікробіологічній лабораторії Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу  «ДУ Івано-Франківський ОЛЦКПХ МОЗ» за адресою – м. Рогатин, вул. Галицька, 95