Пірус Артур Миколайович

  • 322

Фото без опису

Пірус Артур Миколайович

( 10.08.1992 - 27.03.2023)

Народився Пірус Артур Миколайович 10 серпня 1992 року в м. Галичі.

З 1999р по 2008 рік навчався в Галицькій ЗОШ І-ІІ ст. №1.

У 2008 вступив до Івано-Франківського політехнічного ліцею, який закінчив в 2012. Уже в той час активно займався громадською діяльністю та виховною роботою молоді в рідному місті Галичі.

Родичі, друзі та знайомі знали Артура, як щиру,справедливу,принципову та мужню людину.

«З людьми і для людей»  – таким було життєве кредо юнака.

Артур був активним учасником революції Гідності, йшов на штурм українського дому. Разом з побратимами брав участь у боях на вулиці Грушевського.

Влітку 2014 року в складі батальйону «Азов» добровольцем пішов воювати на схід України. Після служби захищав права та інтереси учасників бойових дій і їхніх сімей, допомагав їм адаптуватися до цивільного життя.

Був правознавцем, громадським діячем, головою Галицького районного об’єднання воїнів АТО, членом Всеукраїнського братства ОУН-УПА ім. генерала Романа Шухевича –Тараса Чупринки та ГО Галицьке районне братство воїнів УПА, депутатом Галицької міської ради від Української Галицької партії, служив в полку «АЗОВ», був старшим солдатом 50 полку Національної гвардії України. 

Артур Пірус ініціював відродження в межах якого відновлював занедбані та знищені могили учасників національної визвольної боротьби за Україну. Долучався до експедиції, під час яких шукали поховання закатованих жертв комуністичного режиму.  Займався оцифруванням похованих воїнів ОУН-УПА з їхнім подальшим каталогуванням.

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну не вагаючись продовжив службу в Національній гвардії.

27 березня 2023 року загинув у бою з окупантами у напрямку Кремінної Луганської області.

Артур ПІРУС нагороджений медаллю «За оборону Маріуполя» (2015 р.), медаль «За бойову звитягу» (2015 р.), 

Нагороджений посмертно відзнакою Президента України орденом «За мужність» ІІІ ступеня,  Медаль Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Івано-Франківської обласної ради«За заслуги перед Прикарпаттям» (посмертно).

Низький уклін і Вічна слава нашому Захиснику!

 

Інші наші герої

Всі наші герої