Відбувся онлайн-семінар: "Механізми громадської участі в громадах"

  • 315

За підтримки ULEAD з Європою / ULEAD with Europe три прикарпатські громади – Городенківська, Галицька та Долинська продовжують налагоджувати співпрацю з данським муніципалітетом Гульборсгунн. В рамках співпраці для представників територіальних громад з Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей відбувся онлайн-семінар, який стосувався механізмів громадської участі.
Захід проходив на базі ULEAD з Європою в Івано-Франківській області.


«Розпочинаємо проведення серії тренінгів з тематики інструментів місцевої демократії та залучення громадськості. Дещо раніше ми ознайомилися з кращими практиками данського муніципалітету. Настав час отриманні знання перенести в українські реалії. Наша кінцева мета, щоб громади отримали програми розвитку інструментів участі або ж удосконалили діючі механізми», – наголосив Михайло Мороз, керівник Західного регіонального хабу "U-LEAD з Європою".

Руслан Панасюк, керівник регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області, підкерслив, що мета заходу сприяти якісній та системній взаємодії представників влади із жителями територіальних громад при формуванні та реалізації місцевої політики.

Ірина Гайдучик, експертка з теми «Місцева демократія та залучення мешканців» зазначила, що результатом роботи в рамках ініціативи стануть напрацьовані разом з фахівцями територіальних громад місцеві програми залучення громадян до прийняття рішень.

Ексертка презентувала результати аналізу анкет самооцінки громад. Так, 5 із 8 громад мають розроблений та ухвалений статут територіальної громади.

 

«Лише 2 громади адаптували норми статуту у відповідність до нових умов діяльності, включивши туди, як суб’єктів старост та унормувавши взаємодію із периферійними громадами», – розповіла Iryna Haiduchyk.

Учасники заходу ознайомилися з передбаченими законодавством форм участі жителів в управлінні місцевими справами:

????Звернення громадян
????Бюджет участі
????Загальні збори
????Електронні петиції
????Громадська експертиза
????Консультації з громадськістю
????Звернення громадян
????Консультації з громадськістю тощо.

 

???? Також аналізувалися рівні та принципи громадської участі у формуванні та реалізації місцевих політик.