ПРОГРАМА «U-LEAD З ЄВРОПОЮ» ініціює створення концепції розвитку громад Опільського етнорегіону

  • 355

Фото без опису

Ініціатива охопить територіальні громади з трьох областей – Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської. Про це повідомив радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу Програми Максим Чопей, пишуть у пресслужбі Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття.

За його словами, така ідея нині перебуває на стадії обговорення. Однак спільні напрацювання в подальшому можуть сприяти активному міжмуніципальному співробітництву між ТГ. «Упродовж історичного розвитку в опільському етнорегіоні створено особливий пласт традицій та культури. Нині ці громади близькі ментально. У них приблизно однаковий не використаний туристичний потенціал, є спільні точки дотику для спільної взаємодії», – сказав експерт.

Максим Чопей зазначив, що найперше ТГ матимуть можливість втілювати спільні проєкти в галузях туризму та культури. «Першим кроком стане реалізація спільних проектів. Маємо на меті, щоб спільна взаємодія переросла у розробку концепції, а згодом – у написання програми розвитку цілого етнорегіону», – сказав Максим Чопей.

Він повідомив, що днями програма «U-LEAD з Європою» організувала декілька онлайн-консультацій для представників територіальних громад. «Ми вже провели дві онлайн-зустрічі з метою пошуку спільних ідей, координації подальшої взаємодії. Спершу прикарпатські громади зустрілись з представниками Львівщини, а згодом – Тернопільщини. Наприкінці місяця відбудеться ще одна загальна зустріч уже з усіма зацікавленими громадами, які мають намір співпрацювати та втілювати спільні проєкти», – підкреслив він.

Експерт зазначив, що участь в обговоренні взяли п’ять прикарпатських громад – Бурштинська, Букачівська, Галицька та Рогатинська. Також до співробітництва мають намір запросити й інші ТГ області, що входять до етнорегіону, – Більшівцівську та Дубовецьку.

Очільниця Букачівської громади Олександра Вітер-Любевич високо оцінила таку ідею. Вона переконана, що тісна співпраця між громадами посилить туристичну привабливість кожної з громад, а також приверне увагу потенційних інвесторів. «Маю сподівання, що ця ініціатива стане поштовхом до розвитку громад опільського етнорегіону. Лише спільними зусиллями можна досягти хороших результатів», – зазначила голова громади.

Директор регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Руслан Панасюк наголосив, що нині громади шукають додаткові інструменти розвитку. На його переконання, міжмуніципальне співробітництво і є одним з таких інструментів. «У цьому році вже є успішні приклади співпраці між громадами. Зокрема, хочу навести приклад впровадження проєкту DNIESTER CANYON. Задля цього об’єднались 33 громади з чотирьох областей України. Є великі очікування від цього проєкту. Проте нині намагаємось й інші громади згуртовувати та націлювати до спільної взаємодії. Об’єднання ресурсів і зусиль – з часом дадуть якісні результати», - підкреслив Руслан Панасюк.