Як захистити себе та своїх близьких від інфекційних хвороб

  • 59

У кінці 2022 року в Україні зафіксували спалах поліомієліту. Станом на середину квітня 2022 року, від захворювання постраждало більш ніж 20 дітей, у двох з них розвинувся параліч. Вірус поліомієліту продовжує циркулювати у навколишньому середовищі в Україні та становить небезпеку для нещеплених дітей. Також на початку 2023 року був зареєстрований спалах кору у закладах освіти у м. Тернопіль.

            Слід зазначити, що після перенесення деяких інфекційних захворювань, в організмі людини формується імунітет. В основному, це стосується хвороб з повітряно-крапельним механізмом передачі.

            Єдиним надійним способом запобігання розвитку таких захворювань є вакцинація – введення до організму ослаблених збудників, які не можуть викликати саме захворювання, але при цьому формують до нього стійкий імунітет.

            Відповідно до діючого законодавства, обов’язковими є щеплення, які занесені до Календаря профілактичних щеплень в Україні: проти туберкульозу, дифтерії, коклюшу, правця, поліомієліту, кору, паротиту, краснухи, гепатиту В і ХІБ-інфекції.

Вакцинація від цих інфекцій проводиться в усіх закладах охорони здоров’я на території відповідальності Рогатинського відділення ІФ РВ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» це такі заклади як: КНП «Рогатинський ЦПМСД», КНП «Бурштинський міський ЦПМСД», КНП «Галицький ЦПМСД», КНП «ЦПМСД» Більшівцівської с/р. Імунізація від гепатиту та туберкульозу проводиться в пологових відділеннях КНМП «Рогатинська ЦРЛ», КНП «Бурштинська ЦМЛ».

Усі медичні працівники, які залучені до роботи з імунізації пройшли відповідну підготовку та мають сертифікати, що підтверджує право на проведення щеплень.

Рутинна вакцинація проводиться в пунктах щеплення при закладах охорони здоров’я.  В своїй діяльності пункти щеплення дотримуються вимог чинних нормативно-правових документів. Пункти обладнані відповідно до вимог санітарного паспорту. Всі пункти щеплення забезпечені холодильниками для зберігання імунобіологічних препаратів, термометрами для контролю холодового режиму (спостереження проводиться регулярно), є сумки-холодильники (з холодовими елементами), одноразові контейнери для безпечної утилізації шприців, укладки для надання екстреної невідкладної медичної допомоги. Пункти щеплення забезпечені бактерицидними опромінювачами для знезараження повітря (є графік роботи опромінювачів), а також  термометрами  для  визначення  температури повітря.  У кожному пункті наявні електронні технічні засоби(комп’ютери або ноутбуки).  Дані про кожне щеплення вносяться у єдину систему по Україні ЕССОЗ.

Зараз, з червня місяця 2023 року, триває «наздоганяюча кампанія» по вакцинації від кору, паротиту та краснухи дитячого населення. В Україні вакцинацію дітей для профілактики кору, паротиту та краснухи здійснюють двічі – у віці 12 місяців та 6 років комбінованою вакциною КПК. Для повного захисту від цих захворювань необхідно отримати дві дози вакцини. Якщо ваша дитина не отримала дві дози, їх можна отримати зараз, з інтервалом у 1 місяць, для забезпечення повного захисту. 

             Щоб уникнути хвороб, не зволікайте заходами їх профілактики, дбайте про себе та здоров’я дітей і оточуючих Вас людей.

Наполегливо радимо Вам провакцинувати своїх дітей.