Чисте повітря в приміщеннях – запорука здоров’я!

  • 58

Ми намагаємося їсти здорову їжу, пити чисту воду, але як часто ми замислюємося над тим, наскільки «здоровим» є повітря, яким ми дихаємо? Адже здорова доросла людина в добу може випивати до 2-3  літрів води, а вдихати повітря в 15 разів більше – до 33 м³. Яку ж небезпеку несе забруднення повітря в приміщенні? Це відчуття головного болю, постійної втоми, неможливість сконцентруватися, дискомфорт в дихальних шляхах, кашель, нежить, посилювання алергії, астматичні напади та інші подібні симптоми.

Забруднене повітря також сприяє важкому перебігу хронічних хвороб, захворювань пов’язаних з обміном речовин, ревматизму та багато інших.

Проблема це відносно нова і пов’язана з двома факторами. З одного боку сучасні технології масового будівництва і боротьба за енергоефективність призводять до герметичності вікон, стін. З іншого боку, для обробки приміщень і у виробництві меблів застосовується все більше синтетичних матеріалів, які можуть виділяти в атмосферу шкідливі речовини.

Слід зауважити і про третій фактор можливого негативного впливу на внутрішнє повітряне середовище в квартирах – це власне діяльність проживання людини в квартирі. Фактори, що впливають на повітря і, відповідно, на людину в закритих приміщеннях, за походженням можна поділити на хімічні та біологічні. До перших відносяться різноманітні хімічні речовини, що можуть потрапити у квартири із зовнішнього середовища - дим та запиленість, викиди від промислових підприємств та автотранспорту, інші та ті, що утворюються безпосередньо у приміщенні і пов’язані з життєдіяльністю людини - побутовий пил, токсичні речовини, побутовий газ та сполуки його згоряння, тютюновий дим тощо.

Велике значення мають біологічні чинники – бактерії і віруси, збудники паразитарних хвороб. Головні джерела забруднення повітря у квартирі – це опалювальні системи і кухні.

Дуже небезпечні речовини, які утворюються в результаті підгоряння харчових продуктів. Небезпека шкідливих речовин у повітрі житлового приміщення різко підвищується при наявності тютюнового диму. В ньому міститься близько 4000 з'єднань, 50 з яких викликають захворювання на рак.

Виділення в повітря шкідливих речовин відбувається також з полімерних будівельних матеріалів, особливо ламінатного покриття на підлогу, а також з килимових покриттів. Синтетичні тканини та матеріали виділяють у повітря стабілізатори, каталізатори, антистатики. Це, як правило, токсичні речовини. При сушінні взуття та одягу, особливо якщо вони вироблені із штучної шкіри або синтетичної тканини, на батареях центрального опалення та пічках також виділяються токсичні речовини.

Щоб житло було безпечним для здоров'я людини необхідно добре провітрювати приміщення. Забезпечення належного рівня повітрообміну зменшує концентрацію шкідливих хімічних речовин у повітрі. Приміщення слід регулярно прибирати від пилу та сміття вологим способом. Побутовий пил містить крім бруду кліщів, які спричиняють алергічні прояви. Тому добре прибрана квартира уже є профілактикою багатьох хвороб. Не рекомендовано курити тютюн в квартирі та на балконі (хоча від куріння вартує відмовитися взагалі!). Слід позбутися килимів зі стін. При виникненні грибка на стінах його слід вивести.

Необхідно перевірити, чи у квартирі хороша вентиляція, чи немає протікання газу в плиті, зокрема, в духовці. Слід відремонтувати і налагодити вентиляцію.

При купівлі нових меблів, особливо для дитячих кімнат, виробів із пластмас, особливо дитячих іграшок, фарбованого керамічного та пластикового посуду, з яких можуть виділятися небезпечні речовини, слід вимагати документи, що підтверджують їх безпеку для здоров’я людини, в першу чергу, висновки державної санепідекспертизи.

Інші статті

Всі статті