Безпечність та якість питної води в умовах паводку

  • 53

Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати санітарним нормам по органолептичних та фізико-хімічних властивостях та бути безпечною в епідемічному відношенні.

Найпоширенішим шляхом передачі кишкових інфекцій є водний фактор. Через бактеріальне забруднення питної води передаються збудники черевного тифу, холери, дизентерії, лептоспірозу, сальмонельозу та ін. До джерел водокористування мікроорганізми можуть проникати з неочищеними стічними водами, нечистотами переважно в період паводків.

У сільській місцевості забруднення грунтових вод в умовах паводку джерел децентралізованого водопостачання відбувається внаслідок неправильного використання в приватному секторі мінеральних і органічних добрив, а також недотримання самими власниками вимог санітарних норм при облаштування та утриманні колодязів, що приводить до забруднення питної води.

Шахтні колодязі не захищені від хімічного та органічного забруднення оскільки більшість з них рідко очищаються, не ремонтуються, дезінфекція проводиться недостатньо.

Як наслідок, в різних регіонах щороку реєструються випадки отруєння дітей нітратами.

Тому не рекомендовано використовувати, в умовах паводку, сиру та не незнаражену воду із колодязя для приготування дитячого харчування на воді забрудненій нітратами.

Дезінфекція джерел водокористування розглядається як профілактичний захід при погіршенні якості питної води.

Для дезінфекції води застосовують  тільки зареєстровані у встановленому порядку та дозволені МОЗ України деззасоби.

Для оцінки якості питної води з джерел водопостачання спеціалістами Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» проводяться санітарно-гігієнічні, мікробіологічні та паразитологічні дослідження.

На виконання Постанови Головного державного санітарного лікаря України від 17.05.2010р. № 16 для попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії  у дітей до 3-х річного віку безкоштовно проводяться дослідження питної води з індивідуальних та громадських криниць на показник нітратів у воді.

Тому власникам домогосподарств потрібно слідкувати за утриманням індивідуальних криниць, вчасно очищати їх (хоча б один раз в рік), проводити дезінфекцію, не допускати забруднення води нечистотами.