Токсоплазмоз

  • 78

Мало хто з нас замислюється про те, що звичайне кошеня може стати причиною серйозного захворювання - токсоплазмозу. Як показує практика, хвороба протікає практично безсимптомно, але призводить до важких наслідків.
 Токсоплазмоз - хвороба з групи кишкових інвазій, яка характеризується ураженням нервової системи, міокарда та очей, збільшенням лімфатичних вузлів, збільшенням печінки та селезінки. Збудником є Toxoplasma gondіі. Інкубаційний період триває до 2-х тижнів. Найбільш інтенсивно його виділяють у довкілля коти, в організмі яких відбувається статевий цикл розвитку паразита. Людина може заразитися токсоплазмами при вживанні в їжу погано термічно обробленого м’яса, сирого молока , в якому можуть знаходитися ендозоїти токсоплазм. Крім того, необхідно враховувати можливість зараження людини через контакт з котами або предметами догляду за ними, забрудненими ооцистами. Коти зазвичай заражаються при поїданні сирого зараженого м’яса.
 Потрапляючи в організм людини, токсоплазми починають розмноження в кишечнику, переносяться лімфою і кров'ю. При цьому можуть збільшуватися лімфатичні вузли. Паразити перебувають в крові кілька днів. Потрапляючи у внутрішні органи, токсоплазми провокують запальний процес. Найбільш уразливі органи зору, нервова система, серце і печінка.
 Токсоплазмоз здатний утворити цисти в тканинах і відбувається латентна інфекція. Під час зниження захисних функцій організму людини, паразити активуються і розвивається захворювання.
 
 Найбільш небезпечний токсоплазмоз у жінок при вагітності, особливо в другому триместрі!!! При зараженні паразити накопичуються і розмножуються в головному мозку, руйнуючи центральну нервову систему і очі плода. Імунні клітини знищать токсоплазми в організмі, однак частина нервових клітин плоду залишиться зруйнованою. Це призводить до таких наслідків як: епілепсія, сліпота, підвищений внутрішньочерепний тиск і розумова відсталість.
 
 Профілактика: виходячи з того, що специфічна профілактика токсоплазмозу не розроблена, хвороба має переважно латентний перебіг і не становить загрози для здоров'я імунокомпетентних осіб, заходи загальної профілактики стосуються лише вагітних жінок та осіб із імуносупресією. Заходи загальної профілактики передбачають дотримання правил особистої гігієни при спілкуванні з котами, відмову від уживання сирого м'яса та фаршу, ретельне миття овочів та фруктів перед вживанням у сирому вигляді. Профілактика вродженого токсоплазмозу – це попередження можливості інфікування жінки під час вагітності та за 6 місяців до неї.

Фото без опису