Хвороба з холодильника –ієрсініоз

  • 115

Збудник хвороби (ієрсинія) належить до одного «родового клану» з чумою. Але, на щастя, силу своєї страшної родички ієрсинії не успадкували - проте набралися від неї підступності: є труднощі в розпізнаванні цієї інфекції та можливі важкі ускладнення після перенесеного захворювання

Ієрсиніоз – гостре інфекційне захворювання, що проявляється симптомами загальної інтоксикації і ознаками ураження шлунково-кишкового тракту, розвитком аутоімунних ревматичних захворювань. Віддалені наслідки ієрсиніозу – системні червоний вовчак та склеродермія (18%), хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту (22%). Інкубаційний період ієрсиніозу триває в основному 6-10 днів (максимально 18 днів).Доведено, що частіше хворіють  діти віком до 14 років. Симптоми хвороби можуть нагадувати скарлатину, ГРВІ, різноманітні кишкові інфекції, апендицит, ревматизм, мононуклеоз, гепатит та інші. Ієрсинії з потоком крові безперешкодно попадають в печінку, нирки, селезінку, легені і назад в кишечник. Збудники хвороби, що осіли в лімфовузлах і селезінці, вміють «затаюватися» на довгі роки і в самий невідповідний момент викликати новий спалах хвороби.

Через здатність хвороби імітувати інші патології правильний діагноз відразу ставлять лише в третини хворих!!!

Основний резервуар бактерії – грунт, переносники хвороби  – мишовидні гризуни. Джерелом інфекції можуть бути корови, кози, вівці і свині, хвора людина та здоровий бактеріоносій. Існують три шляхи передачі інфекції людині: харчовий, водний, контактно-побутовий.

Ієрсинії не виносять тепла: нагрівання до 60°C вбиває їх вже через півхвилини. Проте, бактерія витримує холод і багаторазове заморожування та розмерзання. Температура 4-8°C є сприятливою для розмноження бактерії. Ієрсинії можуть «проживати» на свіжих овочах (капуста, морква, яблука тощо) в умовах овочесховища та холодильника.

Відомо, що навесні, з метою боротьби з авітамінозом, батьки намагаються частіше годувати дітей корисними салатами з моркви, капусти, яблук. А звідки з'являються овочі та фрукти на прилавках? З підвалів та овочесховищ, де за зиму встигають досхочу побігати миші. Вони власне і забруднюють овочі збудниками хвороби. Саме весною найбільший ризик зараження ієрсиніозом!

Низька температура, висока вологість – ідеальні умови для розмноження мікроорганізмів. На думку вчених, вже до березня в овочесховищах збудник ієрсиніозу виявляється в третині проб моркви, капусти, цибулі та інших овочів і фруктів. Зберігаючи погано очищені, забруднені овочі в холодильнику, господині створюють максимально сприятливі умови для розмноження ієрсиній.

Крім того, причиною захворювання можуть стати цукор, печиво, пряники, сухарі, сир, інші продукти, якщо вони зберігалися на складі у відкритому вигляді. 

Тому майте на увазі – безпечніше купувати всі продукти не розсипом на вагу, а у фабричнихупаковках. Захворювання можна уникнути, якщо дотримуватися елементарних правил гігієни - ретельно очищати та мити овочі, фрукти, холодильник; попереджувати розмноження гризунів в підвалах та овочесховищах!