Не завжди глисти є причиною хвороб

  • 82

Більшість людей з острахом реагують на розповіді про гельмінтів, переказуючи один одному різні міфи. Від однієї думки, що всередині нас, можливо, живуть глисти стає моторошно. Часто інформацію про глисти перебільшують, симптоматика хвороби досить розмита. Усе, від болю в животі до поганої поведінки, пов’язують з глистами.

Тому не зайвим буде спробувати розібратись.

Рейтинг очолює – скреготіння зубами під час сну. Дуже поширене повір’я, але правильне лише частково. Деякі гельмінти, дійсно, виділяють токсин, який збуджує нервову систему, але далеко не всі. І далеко не кожна стресова ситуація пов’язана з глистами.

Зараження глистами від домашніх тварин - це ще один стійкий міф. Домашні тварини можуть бути вражені гельмінтами, але не всі з паразитів становлять небезпеку для людини. Люди можуть заразитися від домашніх тварин токсокарами, ехінококом, а також токсоплазмою. Це не означає, що від тварини тут же потрібно позбавлятися. Досить регулярно проводити тваринам профілактику антигельмінтними препаратами. Але не варто забувати, що тварина здатна приносити на своїх лапах після прогулянки яйця гельмінтів. Тому коли тварина повертається додому, потрібно вимити його лапки. Крім того, дітям потрібно пояснити, що з вуличними тваринами та птахами краще не контактувати.

Профілактично приймати антигельмінтні препарати.

Сучасні протипаразитарні ліки є дуже ефективними в лікуванні

гельмінтозів, але це досить серйозні препарати, які можуть важко переноситися людиною. Тому перед їх призначенням завжди зважайте на ризик між можливим зараженням паразитами та потенційними побічними ефектами від прийому препаратів.

Найкраща профілактика - миття рук.

На жаль, миття рук недостатньо. Яйця гельмінтів ми можемо отримати поїдаючи немиту ягоду зі свого городу, пообідавши у закладах вуличного громадського харчування або скупавшись у відкритій водоймі, також є ймовірність занесення яєць у будинок комахами, з пилом тощо. Хоча, звичка дотримуватись особистої гігієни – справа хороша.

Чи можна заразитись глистами один від одного.

Тут усе залежить від різновиду гельмінтів. Скажімо, заразитися аскаридами при контакті з хворою людиною навряд чи можливо. Адже яйцям аскарид, для того, щоб «дозріти» й набути здатність до подальшого розвитку в організмі людини, потрібно деякий час «пожити» в землі. Також малоймовірно підхопити лямблії від когось із членів родини: ці паразити передаються переважно при вживанні неочищеної води, немитих овочів і фруктів. Виняток становить лише зараження на ентеробіоз (гострики).

Чи потрібно лікувати всю родину, якщо все ж таки глисти виявили.

Насправді тільки тоді, якщо це гострики. Тому що вони можуть передаватися від людини до людини, тоді можна думати про лікування всієї родини.

Негативний аналіз – гарантія відсутності гельмінтів.

Здебільшого діагностика гельмінтозів проводиться на підставі клінічної картини хвороби та обов'язкових лабораторних аналізів. Основним критерієм для підтвердження діагнозу є виявлення яєць, личинок, цист або зрілих форм у фекаліях (мікроскопічне дослідження), рекомендована обов'язкова триразова здача калу з інтервалом у 2 – 3 дні. Одноразовий негативний результат засвідчує лише те, що в цих випорожненнях сьогодні нічого не знайшли.

Немає жодного дослідження, яке б підтвердило зв’язок між цими фактами та наявність глистів в організмі. І все ж таки, якщо у вас є побоювання, що у вас або ваших близьких є будь-які симптоми з приводу наявності гельмінтозів – пройдіть відповідне обстеження.

Спеціалістами паразитологічної лабораторії Рогатинського відділу ІФ РВ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» кваліфіковано проводяться такі дослідження.

Будьте здорові!