Як уникнути харчових отруєнь під час святкування Нового року

  • 55

В Україну прийшли довгоочікувані новорічні свята. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, а отже зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей.        

У період святкування Нового року та Різдва Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській нагадує громадянам основні правила профілактики харчових отруєнь:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

  • закупку сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування проводити виключно при наявності на них супровідних документів, що засвідчують їх безпечність та якість, які повинні надаватися в місцях продажу продукції;

  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;

  • під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

  • чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;

  • готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2°С - +6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь – її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти «до теплого»;

  • не підлягають зберіганню готові заправлені страви, зокрема салати, заправляти їх необхідно перед вживанням;

  •  кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;

  • обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;

  • не використовувати для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах;

  • курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;

  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте під проточною водою;

  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;

  • зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

  • важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;

  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.

Завжди пам’ятайте: запобігати харчовим отруєнням значно легше, ніж їх лікувати!

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу. Наголошуємо: самолікування небезпечне!

Окрім того, уникайте масної їжі, великої кількості солодощів та алкогольних напоїв, оскільки все це провокує виникнення важких захворювань з боку шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи.

Не готуйте багато страв, якщо немає можливості забезпечити належне зберігання продуктів харчування під час відключень електроенергії.