Чисте повітря - запорука здоров’я

  • 392

 

Питання стану атмосферного повітря є одним із важливих у сучасному світі. Ще століття назад склад атмосфери був практично незмінний. Однак бурхливий ріст промисловості, наземного транспорту, авіації, обробка сільськогосподарських угідь призводить до прогресуючого збільшення забруднення повітря.

Основними забруднювачами атмосфери є продукти згорання палива, які спричинюють виділення великої кількості тепла (котельні ТЕС, різноманітні печі і звичайно транспортні засоби).

Тверді частинки є складовою частиною забруднення від транспорту. Найменші з них спроможні проникати в легені, загострюючи респіраторні захворювання. Значну кількість цих частинок викидають в повітря дизельні двигуни автомобілів.

 Так, при згорянні одного кілограма палива використовується 15 кг повітря, в т.ч. 5,5 кг кисню. А при згорянні одної тони пального, в атмосферу викидається 200 кг оксиду вуглецю.

Однак автотранспорт не є єдиною причиною забруднення повітря. Головним його джерелом є промислові підприємства. Спалювання, наприклад, вугілля на теплових електростанціях, супроводжується викидом диму, який містить двоокис сірки і окис азоту. При спалюванні побутового сміття продукується дим із вмістом діоксинів і інших шкідливих речовин, які негативно впливають на людський організм.

Акредитованою лабораторією Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» систематично проводиться лабораторний контроль якості атмосферного повітря на автошляхах міст Рогатин, Бурштин та Галич, в межах житлової забудови, а також за стаціонарними джерелами викидів на промислових підприємствах. Майже в усіх викидах присутній набір шкідливих забруднювачів таких як: тверді частинки, окис вуглецю, діоксин сірки, діоксин азоту та інші. Всього з початку року досліджено 120 проб повітря, перевищень ГДК – не було.

Кожен із нас повинен дбати про чистоту атмосферного повітря, не забруднюючи його.