Ефект ноцебо – коли думки зумовлюють хворобу

  • 460

Фото без опису

Вакцинація – це один із революційних винаходів в сфері медицини. Погодьтеся, найкращий спосіб боротьби з хворобою – це не лікування, а її профілактика!

Саме вакцинація забезпечує профілактику від багатьох інфекційних захворювань. Деякі інфекційні хвороби(наприклад поліомієліт) є невиліковними, але ефективним засобом захисту залишається вакцинація.

На даний час в усьому світі триває пандемія COVID-19, яка призводить до великої кількості летальних випадків, погіршення якості життя у значної частини людей, після перенесеної хвороби.

Певний відсоток людей, які відмовляються від вакцинації, пояснюють свою відмову побічними ефектами від введення вакцини.

Цікавий факт виявили і дослідили вчені з США (Frequency of Adverse Events in the Placebo Arms of COVID-19 Vaccine Trials. A Systematic Review and Meta-analysis на ресурсі JAMA Network Open).

Згідно проаналізованих даних у 45 тисяч людей, які брали участь в плацебо-контрольованому дослідженні семи вакцин, з’ясувалося, що причиною 76 % побічних ефектів після першої вакцинації і 52% після другої дози вакцини від COVID-19, зумовлено ефектом ноцебо.

Це як ефект плацебо, тільки навпаки. Якщо в першому випадку можна відчути позитивні зміни внаслідок лікування, навіть якщо ви прийняли ліки, що не мають доведеної ефективності, то при ноцебо наслідки негативні, якщо вірити, що ви прийняли щось шкідливе. Сила самонавіювання і впевненості в появі побічних ефектів(в певного відсотка людей) – призводить до виникнення даних ефектів. Тяжкість симптомів виявилася однаковою як для людей, які отримали плацебо, так і для тих, кого вкололи реальною вакциною.

Інформування про ефекти ноцебо знижує як їх частоту, так і страх перед вакцинацією. Використання принципів доказової медицини дозволяє знаходити реальні факти, з яких можна зробити обґрунтовані і раціональні рішення і висновки.

Не відкладайте щеплення на потім!Зробіть щонайшвидше! Стрімке поширення коронавірусної хвороби, яке відбулося в другій половині січня цього року, зумовлено саме низьким рівнем вакцинації. Задумайтесь, для чого ризикувати власним життям і здоров’ям, коли існує ефективний метод профілактики. Вакцинація від COVID-19 суттєво знижує ризики тяжкого перебігу хвороби, ускладнень, госпіталізації та летальних випадків.

Бережіть себе та своїх близьких!

Підготував в.о. завідувача епідеміологічного нагляду(спостереження) та профілактики за інфекційними захворюваннями Кушнірук В.Б.