Надумали щось будувати чи саджати садок на своїй приватній території? Як це зробити, щоб не зіпсувати стосунки з сусідами та не порушити законодавства!

  • 604

        Державними будівельними нормами — ДБН 79-92 «Житлові будинки для індивідуальних забудовників України» — встановлені такі відстані для зелених насаджень:

  • Від стін будинків і споруд до осі дерев — 5 м, для кущів — 1,5 м;
  • Від межі сусідньої ділянки до осі дерев — 3 м, для кущів — 1 м.

Варто пам’ятати, що гілки дерев та кущів не повинні перетинати меж сусідніх ділянок!

Фото без опису

У разі проникнення коренів і гілок дерев з однієї земельної ділянки на іншу власники земельних ділянок, на які виступають гілки та корені мають право самостійно відрізати корені дерев і кущів, які проникають із сусідньої земельної ділянки, якщо це є перепоною у використанні земельної ділянки.

Також, відповідно до ДБН 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», якщо з іншого боку межі нема забудови, то відстань до бічної межі ділянки від найбільш виступної конструкції стіни повинна становити не менше 1 м.

При цьому має бути забезпечене влаштування необхідних інженерно-технічних заходів, що запобігатимуть стіканню атмосферних опадів з покрівель та карнизів будівель на територію суміжних земельних ділянок.

Згідно із санітарними нормами туалети потрібно розташовувати не ближче 15 м від житлового будинку і літньої кухні, а від питного колодязя — за 20 м.

Вимоги щодо огорожі (висоти, конструкції, матеріалу) встановлюються місцевими правилами забудови. Огорожа має проходити по межі і не повинна створювати перешкод для використання за призначенням сусідської земельної ділянки, затінювати її та інше.

Також, власники і землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей: затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення інше.

 

 

З повагою, відділ «Галицьке бюро правової допомоги»

м. Галич, вул. площа Волі, 1.

Номери тел: (067) 981-92-90; (03431) 2-10-50.