20 березня - Всесвітній день здоров’я ротової порожнини

  • 36

Фото без опису

Здоров’я порожнини рота є невід’ємною частиною загального здоров’я людини. Захворювання порожнини рота, такі як карієс, пародонтит (пародонтоз), є найбільш поширеними неінфекційними захворюваннями в світі, які зазвичай залишаються поза увагою. Згідно з оцінкою, що міститься в Глобальній базі даних ВООЗ з гігієни порожнини рота, зубним карієсом у всьому світі страждають 60-90% дітей шкільного віку та 98% дорослих.

Стоматологи кажуть, що профілактику треба починати з 12 місяців і дотримуватися все життя. Ідеться і про профілактичні огляди, і про лікування, і про гігієну, і про вживання достатньої кількості кальцію, вітаміну D, і про обмеження у споживанні солодощів.

Здоров’я людини на 50% залежить від способу життя, до якого належить і гігієна, і харчування. Нині пересічний українець вживає 50% добової потреби кальцію, а 30% населення має дефіцит вітаміну D (який сприяє засвоєнню кальцію). Фахівці нагадують, що одним із найбільших ворогів зубів є солодощі. Тож їх споживання краще обмежити, а після вживання почистити зуби. Ця порада головним чином стосується дітей, адже стан стоматологічного здоров’я наймолодших пацієнтів лікарі оцінюють як незадовільний: рівень захворюваності українських підлітків у рази вищий, якщо порівнювати з підлітками Європи. Дітей треба виховувати, що хоч яким би досконалим не було лікування, все ж, хвороби краще попереджувати.

Необхідно пам’ятати, що лікування і профілактика захворювань ясен найбільш ефективні на ранніх стадіях, при перших ознаках хвороби. Тому навіть здоровій людині треба бувати у стоматолога не рідше 1 разу на рік.

Відвідування спеціаліста обов’язкове також з метою контролю за станом порожнини рота з точки зору розвитку пухлин. Є ряд захворювань слизової оболонки порожнини рота (лейкоплакія, гіперкератоз губ, ерозивні хейліти, хронічні тріщини губ тощо), що протікають поволі і не завдають болю або інших неприємностей, але мають схильність перероджуватися у злоякісні пухлини. Своєчасне їх виявлення та лікування допоможе зберегти не тільки здоров’я, а й життя людини.

Необхідно з дитинства приділяти увагу гігієні порожнини рота, грамотно харчуватися, давати зубам жувальне навантаження, регулярно відвідувати стоматолога і Ви збережете свої зуби, а значить, забезпечите здоров’я всьому організму. Тож, яким би досконалим не було лікування, хвороби краще попереджувати.

Захворювання зубів, без належного лікування, можуть призвести до їх втрати. Поширеність повної втрати зубів швидко збільшується в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. На даний час близько 30% населення світу у віці 65-74 років втрачає всі свої природні зуби.

 

В.о. завідувача відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                      Микола НЕЇЖМАК