Вшановуємо героїв Листопадового чину

  • 82

Сьогодні, 1 листопада, ми вшановуємо героїв Листопадового чину – наших вояків та видатних краян, які стали прикладом незламності, звитяги і волелюбності у боротьбі за Україну. Пам'ять про них дає нам силу у сьогоднішній боротьбі з агресором задля утвердження нашої Держави!

Галич мав за честь в уряді ЗУНРу, яка була проголошена цього дня, представляти двох своїх найкращих синів – Дмитра Вітовського – міністра військових справ, уродженця села Медуха, та Івана Мирона – міністра шляхів, пошти та зв’язку родом із села Залуква.

У 105-у річницю  утворення Західноукраїнської  Народної  Республіки міський голова Олег Кантор поклав квіти до пам’ятної дошки Івану Мирону на приміщенні залізничного вокзалу.

Пам’ятаємо славні дні нашої історичної боротьби, яку зараз продовжують наші захисники…

 

Іван Мирон народився в с. Залуква біля Галича, отримав вищу залізничну освіту у Відні; у 1890-х роках працював на будівництві залізниці через Карпати від Станіславова (Івано-Франківська) через Делятин до Рахова та Сігіту (Румунія). При цьому він керував будівництвом чи не найскладнішої ділянки в районі Яремча із кам'яними мостами та віадуками.

Також працював у Станіславівській та Львівській дирекціях австрійських державних залізниць.

Після падіння Австро-Угорщини в жовтні 1918 року перебрав керівництво Станіславівською дирекцією залізниць, а після Листопадового Зриву брав участь у передачі ЗУНР влади в Станіславові та околицях.

У 1920 - 1930-х роках був членом різноманітних українських організацій на Станіславівщині. Мешкав в с. Дора, де і помер у 1940 році. Там і похований.

З нагоди 100-річчя Листопадового чину в місті Галичі на приміщенні залізничного вокзалу відбулося відкриття пам’ятної дошки Івану Мирону.

Фото без опису

Фото без опису