Подбаймо не тільки про свою красу, але й про власне здоров’я!

  • 47

Салон краси — це місце, яке асоціюється виключно з позитивними емоціями — радістю, задоволенням і релаксацією. Жінки приходять сюди за позитивними емоціями і очікуваними змінами своєї зовнішності. Однак замість цього вони можуть придбати найрізноманітніші хвороби, що передаються через інфіковані інструменти і засоби гігієни.

            Має значення зовнішній вигляд майстра, адже цій людині ви довіряєте не тільки красу, але і своє здоров'я. Забороняється обслуговування клієнтів з відкритими ранами і мікротравмами, зі змінами шкірного покриву, нігтів і волосся.  Якщо майстер замість проведення повноцінної обробки протирає інструменти спиртом – це неприпустимо і дуже небезпечно, не ризикуйте обслуговуватися там.

          Які захворювання можна підхопити при проходженні популярних косметичних процедур? Такі поширені хвороби як оніхомікоз (грибкове ураження нігтів і шкіри), гепатити В і С, які передаються з кров»ю, захворювання  герпесом, золотистим стафілококом (викликає панариції, абсцеси, флегмони), ВІЛ-інфекція.         Як можна захистити себе від небезпеки? В першу чергу, ходити тільки до перевірених майстрів, які мають диплом про освіту, необхідне сучасне обладнання для дезінфекції і стерилізації інструментарію та відповідально ставляться до своєї професії.

           При експлуатації перукарень чи салонів краси керівники та персонал повинні чітко дотримуватися гігієнічних та санітарно-протиепідемічних вимог.

           Заразитись можуть майстри і клієнти. Кожному майстру необхідно обов’язково пам’ятати, що, на превеликий жаль, клієнти можуть бути безсимптомними носіями збудників різних інфекцій. Тому, щоб не заразити когось і не заразитись самому, при проведенні процедур (особливо манікюру, педикюру і т.і.), необхідно суворо дотримуватися запобіжних заходів та правил особистої гігієни (користуватися гумовими чи поліетиленовими рукавичками, антисептичними розчинами, захисними мазями та кремами для рук, ін.), регулярно проходити періодичні медичні огляди та гігієнічне навчання.

            Інструменти багаторазового застосування, які задіяні при проведенні маніпуляцій (всі види щипців для нігтів і шкіри, бори і фрези для обробки мозолів, загрубілої шкіри, нігтьової виїмки, алмазні шліфувальні камені, ножиці, кусачки, манікюрний інструмент, призначений для обробки шкіри навколо нігтів і їх внутрішньої поверхні) – це потенційно небезпечний фактор передачі, тому що достатня інфікуюча доза дуже мала, а час знаходження збудника на предметах побуту - великий. Для роботи з кожним клієнтом майстер повинен використовувати стерильний інструментарій та чисту білизну. Щоб запобігти зараженню, протерти інструмент просто спиртом чи перекисом водню недостатньо, а так, часто роблять працівники багатьох салонів. За санітарними вимогами інструмент багаторазового використання має проходити декілька етапів стерилізації.

              Після манікюру необхідно продезінфікувати інструменти. Для того, щоб обробка була якісною, важливо дотримуватися певної послідовності дій.

Етапи стерилізації манікюрних інструментів:

  • Видалення забруднень. Необхідно прибрати залишки лаку та частинки шкіри. Робиться це механічним методом – використовуються щітки або спеціальні вібруючі прилади.

  • Дезинфекція. Проводиться з метою знищення, грибків, бактерій та різних інших збудників  інфекції.

  • Стерилізація. Завершальна маніпуляція, яка потрібна для усунення мікроорганізмів, які не знищені під час дезінфекції. Якщо зберігання після обробки проводиться правильно, то інструменти будуть абсолютно стерильними. На цьому етапі знадобляться спеціальні прилади та розчини. Процес може тривати до двох годин, тому бажано мати хоча б два набори інструментів.

Є методи, що дозволяють поєднати видалення забруднень та дезінфекцію. Наприклад, можна використовувати ультразвуковий стерилізатор. Але є й інше обладнання таке як парові стерилізатори, кварцеві стерилізатори, термостерилізатори (сухожарові шафи) тощо. Обробляти  інструменти можна  і за допомогою ультрафіолету. У таких стерилізаторах часто зберігають інструменти.

  Всім, хто користується  косметолого-перукарськими послугами, необхідно самим звертати особливу увагу на якість та безпеку обслуговування.

   У жодному разі не користуйтесь косметолого-перукарськими послугами у майстрів, котрі надають їх на дому. 

   На сьогодні відповідальність за дотримання вимог санітарно-протиепідемічного режиму покладається на керівників перукарень та салонів краси. Візуально неможливо оцінити роботу стерилізаторів, їх ефективність можна лише підтвердити лабораторними дослідженнями (взяттям змивів з робочих інструментів, обладнання тощо). Такі дослідження проводять спеціалізовані лабораторії, які акредитовані  належним чином.  Одною з таких  лабораторій  є мікробіологічна лабораторія Рогатинського відділу ІФРВ ДУ « ІФ обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ»

 

           Не будьте байдужими до власного здоров’я. Запобігти інфекціям легше, ніж їх лікувати!