Грибний сезон

  • 30

Літом, із настанням грибного сезону створюється напружена епідемічна ситуація в щодо отруєнь грибами. Поки що, випадків отруєнь грибами в Рогатинській та Галицькій ТГ не було. Але все-таки медики в черговий раз просять краян бути обережними!

При зборі грибів будьте особливо обережні, бо серед зібраних грибів можуть опинитися малоїстивні і навіть сильно отруйні. Особливо небезпечні сироїжки (голубінки), під які дуже часто маскуються одні із найотруйніших грибів - бліда поганка, яка на ранній стадії розвитку практично не відрізняється від їстівних грибів. До найбільш небезпечних отруйних грибів належать мухомори: зелений (бліда поганка), білий вонючий, білий, пантерний та червоний, що можуть викликати отруєння із смертельним результатом.

Спостерігається отруєння від вживання маслюків, козарів, опеньок. Іноді їстівні гриби стають причиною отруєння, а це буває тоді, коли збирають і вживають старі гриби, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому їх потрібно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний термін зберігання не повинен перевищувати 24 год., при температурі не вище 100 С.

Отруєння грибами проявляється по різному, а це  залежить від того, який гриб спричинив отруєння. Найбільш тяжко переносять грибні отруєння діти, тому у харчовому раціоні їх не рекомендовано використовувати.

Щоб уникнути трагедії та розладів вашого здоров’я, необхідно дотримуватись таких правил:

  • ніколи не беріть  сумнівних грибів;

  • переробляйте гриби в день їх збору, або не пізніше ранку наступного дня ( при умові зберігання в холодильнику, при температурі не вище 100 С);

  • дотримуйтесь відповідної технології приготування страв із грибів, піддаючи їх тривалій термічній обробці;

  • не збирайте старі, червиві, покриті цвіллю гриби, в них починаються процеси розкладання білка;

  • не використовуйте для збирання грибів тару непроникну для повітря – поліетиленові пакети, сумки і т.д.. Найкраще – це плетена корзина;

  • не готуйте і не зберігайте блюда з грибів в металевому посуді.

  • не збирайте грибів уздовж проїжджих шляхів, біля сміттєзвалищ, бо вони можуть містити небезпечні, або отруйні речовини (солі важких металів, хімічні сполуки мазуту, тощо);

 

Пам’ятайте! Навіть при найменшому нездужанні – нудоті, блювоті, розладі травлення, які пов’язані з вживанням грибів, необхідно негайно викликати «швидку допомогу» або доправити хворого до лікарні! Кожна згаяна година може коштувати людині життя!