Усе, що треба знати про цукор

  • 34

Про цукор точиться багато суперечок: треба його вживати чи ні, дає він користь чи завдає шкоди?

Цукор називають швидким вуглеводом, а усі вуглеводи - невіддільна частина здорового раціону.

Яким буває цукор?

Цукор у звичному для нас вигляді — білий пісок. Насправді родина цукрів більш різноманітна. Але в їжу ми використовуємо тільки чотири види: глюкозу, фруктозу, цукрозу (звичний для нас цукор) і лактозу.

 Глюкоза (виноградний цукор) — цінне джерело «швидкої» енергії, викликає різке підвищення цукру в крові, міститься переважно у фруктах.

 Фруктоза (фруктовий цукор) — природний цукор, міститься в меді, фруктах і ягодах.

Лактоза (молочний цукор) — виявлено тільки в молоці.

Користь цукру при помірному вживанні:

- це джерело енергії;

- стимулює вироблення гормонів радості;

- активізує кровообіг в головному і спинному мозку, і в разі повної відмови

  від цукру можуть наступити склеротичні зміни;

Глюкоза потрібна для правильного функціонування печінки - вона допомагає нейтралізувати токсини. Це «пальне», яке потрібно для роботи м’язів, органів і клітин людського тіла.

Високий рівень споживання цукру призводить до:

 - зайвої ваги й ожиріння,

 - підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань і діабету,

 - надмірне захоплення солодощами й солодкими напоями, зокрема фруктовими соками, спричиняє карієс зубів.

Скільки цукру можна споживати за добу?

Єдиної норми не існує. В цілому фахівці вказують на кількість, яка становить 30-50 г на день, а також 9-10 чайних ложок сипучого продукту. Однак ці цифри умовні, бо вуглеводи містяться в різних продуктах.

Де міститься цукор?

Крім хлібобулочних, кондитерських виробів і солодких напоїв, цукор міститься в ігристих винах, пиві, лікерах, консервованих овочах, фруктових соках і меді. Навіть консервування м’яса не обходиться без цукру. Є він також в овочах і фруктах.

 «Все добре, що в міру» - це відомо кожному. Якщо кілька разів на тиждень балувати себе чимось солоденьким, нічого поганого не трапиться.