Строки прийняття спадщини в умовах воєнного стану

  • 101

В умовах сьогодення питання реалізації права на спадкування є особливо актуальним.

Варто звернути увагу, що в період дії воєнного стану законодавство зазнало змін у цій сфері, які необхідно враховувати спадкодавцям за життя та спадкоємцям.

Строки для прийняття або відмови від спадщини, встановлені статтями 1270 та 1273 Цивільного кодексу України, а також строк видачі свідоцтва про право на спадщину, встановлений статтею 1298 Цивільного кодексу України.

Разом з тим, пунком 3 Постанови Кабінету Міністрів України №164 від 28 лютого 2022 року «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (зі змінами) установлено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

09 травня 2023 року Постановою КМУ №469 дану норму (п.3) постанови КМУ №164 виключено. Разом з тим, постанова КМУ №469 набирає чинності в цій частині через один місяць з дня її опублікування, тобто з 19 червня 2023 року.

Отже, згідно згаданих змін, для прийняття спадщини встановлено строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини, а часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. 

Згідно п.п 2.1 п. 2 розділу 10 глави ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (затверджений Наказом Міністерства юстиції України, з урахуванням змін, внесених до нього Наказом № 1118/5 від 11.03.2022, який набув чинності 19.03.2022 року) в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини.

Разом з тим, отримати свідоцтва про право на спадщину можна у нотаріуса, за місцем відкриття спадщини.

Щодо визначення місця відкриття спадщини і питання застовування норм, які регулюють дане питання, в часі викликає певні дискусії. Для отримання детального роз’яснення з цього питання з урахуванням конкретних обставин спадкових правовідносин потрібно звернутися з документами до нотаріуса.

 

 Усім бажаємо Миру, Перемоги та безспірних правовідносин!

Фото без опису