Безпека косметичних засобів

  • 47

В торговій мережі є незліченна кількість косметичних засобів. Але, на жаль косметика не тієї якості, якої хотілося б. У наш час все більше людей повертається до природного або просто до якісної косметики без шкідливих речовин.

Купуючи косметику, ми звичайно віримо в те, що сучасні косметичні засоби зобов’язані нам допомогти. А в результаті — безліч шкідливих компонентів в косметиці, що негативно впливають на організм людини. До складу косметичних засобів входять синтетичні вітаміни, ароматизатори і консерванти, в красивій упаковці. Так, вони дійсно виглядають привабливо і приємно пахнуть, але завдяки тому, що шкідливі компоненти в косметиці знаходяться у великій кількості — чинять негативний вплив.

         Механізм проникнення активних компонентів косметичних засобів в шкіру: розрізняють три шляхи проникнення речовин через шкіру:
 — по міжклітинних проміжках, таким шляхом проникають тільки жиророзчинні речовини, тому  

     що міжклітинна речовина є сумішшю ліпідів;
 — через цитоплазматичну мембрану клітин епідермісу;

— через волосяні фолікули, сальні і потові залози.
 Чим менша молекулярна маса речовини, тим легше, швидше і глибше вона проникає у шкіру. До таких речовин належать гормони багатьох видів, амінокислоти, антиоксиданти (вітамін Е, вітамін С), гліколева кислота, основна кількість ароматичних есенцій. Речовини з великою молекулярною масою ніби «застряють» у роговому шарі епідермісу.

Склад косметичних засобів — стандартний і добре відомий усім:
 1)  Основу складають натуральні масла і жири, які повинні живити шкіру, сприяти збереженню

     вологи і підтримувати на належному рівні ліпідний баланс;

2)  Емульгатори — провокують утворення стійких емульсій;

3) Консерванти — подовжують термін зберігання косметичних засобів за рахунок придушення розвитку різноманітної бактеріальної флори. До складу консервантів входять — бактериостатики, бактерициди (захист від мікрофлори), антиоксиданти (затримка процесів окислення жирових з’єднань);

4)  Біологічно активні речовини — ензими, ферменти, настої лікарських трав, вітаміни і т.п.

А тепер варто розглянути самі шкідливі компоненти в косметиці, наявність яких у складі на упаковці має вселити певну боязкість в будь-якої людини. Адже вони можуть бути дуже небезпечними, а не тільки провокувати  алергічні реакції.

Речовини, які викликають серйозні порушення — натрію лаурет сульфат або лаурил сульфат натрію. Ці речовини викликають подразнення і свербіж, сушать волосся і шкіру. Завдяки здатності утворювати гарну піну вони входять до складу практично всіх засобів для вмивання (шампунь, мило, гель, пінка) і зубних паст. Ендокринний десруптор— ще одна з небезпечних позначок у складі крему, що викликає ракові захворювання грудей.

Токсичні  речовини:
 1)  Бензойна кислота — здатна провокувати виникнення свербежу та червоності;
 2)  Метилізотіазолін або MIT — руйнує нервові клітини.

Речовини, здатні викликати алергічні реакції — метилізотіазолін (антибактеріальну речовину), ланолін, вазелін, бура, тальк. Часто призводять до руйнувань клітин печінки і нирок, і збирають отруйні речовини.

Уважно ознайомившись зі складом будь-якого косметичного засобу легко помітити вищеперелічені шкідливі компоненти в косметиці. І навіть дорогі креми не гарантують стовідсоткової якості та відсутності шкідливих речовин.

Захистити себе від таких небажаних речовин можна тільки одним способом — створюючи всі косметичні засоби самому, але це крайність, на яку наважуються одиниці. Головне правило у виборі косметики для себе — обережний і уважний підхід.