Дезінфекція шахтних колодязів

  • 63

Важливою умовою, що забезпечує якість води – є правильна експлуатація колодязя (криниці). Для того, щоб колодязьна шахта не стала резервуаром бактерій і мікроорганізмів періодично повинна проводитися очищення та дезінфекція колодязя.

Для дезінфекції визначають об’єм води в колодязі у кубічних метрах (площа дзеркала води помножити на висоту стовпа води).

Для знезараження води використовують гіпохлорит натрію, акватабс таблетки, триасепт, санітаб, госпісепт та інші, що внесені у державний реєстр дезінфекційних засобів.

Необхідну кількість дезінфекційного засобу розчиняють у невеликій кількості води, налитої у відро, до отримання рівномірної суміші, та виливають цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протягом 15-20 хвилин жердинами чи частим опусканням та підійманням відра на тросі. Потім колодязь закривають кришкою і витримують експозицію згідно з інструкцією виробника. Кількість деззасобу залежить від об’єму води у колодязі.

Якщо вода у колодязі холодна (+4°C +6°C) кількість дезінфікуючого препарату збільшують вдвічі.

Очищення криниці.

Після знезараження води криницю повністю звільняють від води, проводять чистку дна від мулу, бруду. Стінки колодязя чистять механічним способом.

При потребі поверхню стінок зруба криниці дезінфікують дезрозчином методом зрошення з гідропульта із витримкою експозиції.

Після очищення та дезінфекції зрубу і наступного заповнення води, здійснюють повторну дезінфекцію води об’ємним методом протягом 6-8 годин з повторним звільненням криниці від води.

При виникненні підозри щодо якості питної води колодязя, доцільно провести лабораторний контроль її, з метою упередження негативного впливу на здоров’я споживачів.

Визначити увесь спектр необхідних показників безпечності та якості питної води, Вам допоможе Рогатинський відділ Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (м.Рогатин, вул. Галицька,95), провівши мікробіологічне та фізико-хімічне дослідження.