БОТУЛІЗМ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ?

  • 171

  З настанням теплого періоду швидше розповсюджуються інфекційні хвороби, збільшується кількість випадків отруєнь. Однією з найтяжчих інфекційних хвороб є ботулізм.Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.

Ботулізм — це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин, який виробляється мікроорганізмами -  бактеріями Clostridium botulinum. Токсин  не руйнує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком. 

            Назва хвороби походить від латинського "Botulos" - ковбаса. Як правило, домашня кров'янка, ліверна, в натуральній оболонці.

           Звичайне природне місцеперебування бактерій ботулізму (активно-життєдіяльна форма, яка виробляє ботулотоксин) і спор ( "завмерла", анабіозна форма) - ґрунт.

             З ґрунту бактерії потрапляють до кишечника тварин, птахів, риб, з кишечника - назад в ґрунт і воду.

            Все, що забруднене землею і вмістом кишечника вищевказаних тварин, потенційно небезпечне на предмет зараження ботулізмом - м'ясо при обробленні туші і продукти з нього; риба, гриби, овочі, фрукти, ягоди... Але - для накопичення токсину, важлива експозиція (тобто тривалість дії) в сприятливих для мікроба умовах, в даному випадку – анаеробних, без доступу кисню.

            Все це, погано промите й очищене, та ще й герметично закупорене під кришку (паличка ботулізму в безкисневому середовищі активно виробляє і накопичує токсин) небезпечніше втричі. Вакуумна упаковка теж анаеробна. При в'яленні, копченні під зовнішньою скоринкою також створюється аналогічне середовище.

            Ботулотоксин - найпотужніша біологічний отрута на Землі, в 400 000 разів сильніша за отруту гримучої змії, але він легко руйнується нагріванням, а особливо – кип'ятінням: білок токсину починає денатурувати при 40-50 °С.

           Ботулізм є рідкісним, але небезпечним для життя захворюванням, яке уражає нервову систему (нерви, головний і спинний мозок) і викликає параліч (м’язева слабкість).         

           Існує 3 основних види ботулізму:

харчовий ботулізм – їжа, яка не була належним чином консервована,  або приготована і містить токсини;

рановий ботулізм - коли рана заражається бактеріями, як правило, в результаті введення  наркотиків в м'язи, а не в вену, забруднених бактеріями;

дитячий ботулізм – коли дитина ковтає стійку форму бактерії, яка називається спорою, із забрудненого піску, грунту або їжі, наприклад, мед (ці спори нешкідливі для дітей старшого віку та дорослих, оскільки організм виробляє захист від них приблизно з 1 року).  Ці види ботулізму дуже рідкісні в Україні, але поодинокі  випадки трапляються.

            Симптоми ботулізму можуть спостерігатись від кількох годин до кількох днів після споживання в їжу продуктів,  в  яких  є збудник ботулізму, або його  токсини.

Спочатку відмічаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, діарея або закреп, в подальшому виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг.

     Симптоми ураження нервової системи при ботулізмі можуть включати:

- опущені повіки;

- нечіткість або подвійний зір;

- слабкість м'язів обличчя;

- труднощі з ковтанням;

- невиразна мова;

- труднощі з диханням.

У дітей раннього віку можуть відмічатись слабкий плач, зниження апетиту, а також гострий біль у області голови, шиї та кінцівок.

 Коли варто звернутись на огляд до лікаря 

Ботулізм є дуже серйозним захворюванням, яке вимагає негайної медичної допомоги.

При ознаках  ботулізму треба негайно звернутись за допомогою до сімейного лікаря, а якщо це сталось ввечері, то зверніться за телефоном до найближчого відділення цілодобового медичного центру.  

     Більшість людей повністю одужує після лікування, при вчасному зверненні за медичною допомогою. У протилежному випадку - параліч може поширитися на м’язи, які контролюють дихання, що може призвести до летального результату приблизно в 5-10% випадків.

          Лікування ботулізму

         Спосіб лікування залежить від типу ботулізму, але зазвичай спрямоване на:

- нейтралізацію токсинів за допомогою ін'єкцій спеціальних антитоксинів або антитіл;

- підтримку функцій організму, таких як дихання.

Лікування не зменшить проявів ураження нервової системи, зумовлені токсином, але зупинить його прогресування.

  Профілактика ботулізму

  • Ризик заразитись ботулізмом від продуктів харчування не критично високий, але все ж можливий, особливо це стосується ринків, де не завжди дотримуються всіх необхідних санітарних вимог зберігання.

  • Дещо вищий ризик, якщо ви виробляєте власну їжу, особливо консервування. Але дотримання гігієнічних процедур та рекомендацій, щодо консервування, зменшить його.

  • Не їжте їжу з опуклих або пошкоджених банок, а також не їжте консервовані продукти з неприємним запахом; продукти, які зберігаються з порушенням температурного режиму і, звісно ж, прострочені продукти.

               Старайтесь дбати про себе і своїх близьких та вживати тільки свіжі та якісні продукти, ретельно перевіряйте їх термін придатності.