Що таке атестація робочих місць та чому вона необхідна

  • 127

Атестація робочих місць  проводиться на підприємствах та  організаціях, незалежно від форм власності й господарювання, та являє собою комплексну оцінку всіх факторів виробничого середовища та трудового процесу, де  технологічний  процес, обладнання, що використовується, сировина та матеріали  є  потенційними джерелами шкідливих та небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих.

Чергова атестація проводиться не рідше, ніж один раз на 5 років. Крім того,  з ініціативи роботодавця чи трудового колективу, необхідно проводити обов’язкову позачергову атестацію на робочі місця у разі суттєвої зміни умов і характеру праці.

Керівники підприємств та організацій мають організовувати проведення аудиту охорони праці, лабораторних досліджень умов праці, оцінку технічного стану виробничого обладнання та устаткування, атестацію робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці в порядку і строки, що визначаються законодавством (не рідше  ніж  один раз на п’ять років). За їх результатами вживають заходів щодо усунення небезпечних і шкідливих для здоров’я виробничих факторів, а також робочих  місць,  виробництв, робіт, професій і посад з пільговим  пенсійним  забезпеченням або з регулярним отриманням грошових надбавок, додаткових відпусток  або скороченим робочим тижнем, визначення пріоритетних напрямів модернізації обладнання та технологічних процесів, розроблення і впровадження цілеспрямованих санітарно-гігієнічних та медико-профілактичних заходів та ознайомлюють з ними робітників.

 

По результатах проведеної атестації робочих місць надаються:

  •  карти умов праці

  •  протоколи досліджень шкідливих факторів (санітарно-гігієнічних, важкості  

             й напруженості трудового процесу, фізичних факторів та ін.)

  •  фотографії робочого дня

  •  розрахунки доплат до тарифних ставок та тривалості додаткової відпустки

             за роботу в шкідливих умовах

  •  списки працівників, яким пропонується пільгове пенсійне забезпечення за

             роботу у несприятливих умовах

  •  перелік технічних та організаційних заходів для оптимізації умов та

            характеру праці

Відповідальність за якість і своєчасність проведення робіт та організація здорової робочої обстановки лежить на роботодавцю, однак специфіка виробництва може бути безпосередньо пов’язана з підвищеною небезпекою і взаємодією з шкідливими матеріалами або сировиною. В такому разі керівництво підприємства зобов’язане компенсувати шкоду від його діяльності, що отримує працівник, відповідно до вимог чинного законодавства.

 

Компенсації по результатах проведеної атестації робочих місць можуть бути такого характеру:

 

  •  надання додаткових днів (або навіть цілого періоду) відпустки;

  •  збільшення зарплатні;

  •  надання необхідної захисту, зокрема спецодягу та інших засобів

  •  видача спеціального харчування та медикаментів;

  •  також людина може претендувати на спеціальну пенсію

Відсутність проведеної атестацію робочих місць згідно законодавства України може загрожувати адміністративною відповідальністю.