Чим небезпечні глисти для людей

  • 1310

Причина зараження людини глистами – недотримання правил особистої гігієни, гігієни рук. Яйця потрапляють на шкіру, а потім переносяться у ротову порожнину.

Нематоди (круглі черв’яки). Вони мають витягнуте тіло і можуть виростати до 10 см в довжину. В екскрементах вони виглядають, як білі рухливі ниточки. Оскільки їх тіла дуже тонкі, виявити їх неозброєним оком на ранніх стадіях практично неможливо. Мешкають ці паразити в шлунку і кишечнику кота. Найпоширеніший представник цієї групи – токсокара, який є збудником токсокарозу. Нематода – інший представник цієї групи – може потрапити в організм навіть після звичайної прогулянки по зараженій землі, на поверхні якої містилися яйця, а також з води, після полювання на комах або мишей. Оскільки нематоди живуть в травній системі, то викликають поступове зниження ваги кота.

Цестоди (плоскі черви). Вони мають сплющену форму тіла, тому нагадують невелику стрічку. Друга назва цієї групи – стрічкові черв’яки. Голова занурюється в епітеліальну тканину господаря, а на тілі дозрівають сегменти з яйцями, які відриваються і виходять разом з екскрементами назовні. Крім кишечника, ці паразити поселяються в нервовій системі, викликаючи її глибокі ураження.

Трематоди. Їх тіло настільки маленьке, що побачити паразита неозброєним поглядом людина не зможе. Вони розповсюджуються по усіх внутрішніх органах кота. Часто поражають печінку, доставляючи тварині сильні страждання.

Котячі глисти, небезпечні для людини

Не всі види внутрішніх паразитів можуть викликати проблеми зі здоров’ям у людей. Деякі просто не затримуються в людському організмі, так як його умови їм не підходять. Але деякі відчувають себе добре і починають активно розвиватися. До них належать такі:

Лямблії – збудники лямбліозу.

Токсоплазми – особливо небезпечні для вагітних жінок, у крові яких немає антитіл до цих паразитів.

Аскариди – можуть потрапити в кишечник навіть після того, як людина просто погладила кішку, і не помила руки з антибактеріальним милом.

Ехінококки – найчастіше їх яйця зосереджені на лотку, куди кішка ходить в туалет, тому в першу чергу в групі ризику знаходиться та людина, яка доглядає за вихованцем.

Гострики – викликають ентеробіоз, найчастіше вражає дітей, дорослі люди більш стійкі до нього.

Найнебезпечніші ті захворювання, під час яких паразити з кров’ю потрапляють в різні органи людини і утворюють там цисти. Вилікувати їх медикаментозно неможливо, так як вапняна оболонка надійно зберігає яйце, тому позбавляються від них тільки хірургічним шляхом.

Крім профілактичних заходів, які людина застосовує для свого улюбленця, не варто недооцінювати і своїх особистих дій, коли мова заходить про здоров’я. Ефективно перешкоджати проникненню глистів можна таким чином:

Після контакту з котом необхідно мити руки під проточною водою, обов’язково застосовуючи мило. У ньому містяться компоненти, що руйнують яйця деяких видів гельмінтів.

Гігієнічні процедури по прибиранню котячого туалету і заміни наповнювача краще всього проводити в гумових рукавичках. Заміну сорбенту потрібно проводити якомога частіше, бо з висохлого наповнювача яйця глистів активно поширюються в повітрі кімнати.

У всій квартирі або в будинку потрібно робити періодичне вологе прибирання.

Систематично необхідно проводити огляд кота на наявність бліх і проводити обробку від комах місць утримання і сну тварини. Для деяких паразитів блохи є проміжним господарем, від чого може постраждати як тварини, так і людина.

До незнайомих, а тим більше, бездомних тваринах не можна торкатися. Цього ж варто з самого дитинства привчити дітей.

Навіть у тому випадку, коли вжиті всі заходи щодо кота і профілактики глистів у будинку, власникам котів необхідно періодично влаштовувати противогельмінтну терапію членам всієї родини. Це позбавить від необхідності тривалого і складного лікування.

Будьте здорові, обробляйте кішок від паразитів та мийте руки!