Чи стягуються аліменти із військовослужбовців

  • 127

Стягнення аліментів із платників, які перебувають у Збройних Силах України — одне з нагальних питань, з яким часто звертаються до юристів Галицького бюро правової допомоги в умовах воєнного стану.

 

Законодавство України чітко говорить про те, що жодних обмежень щодо стягнення аліментів з військовослужбовців не встановлено!

 

Згідно Постанови КМУ від 16 лютого 2022 року № 122 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 р. № 146» встановлено, що утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення з таких категорій осіб:

військовослужбовці Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Держспецзв'язку, Держприкордонслужби, поліцейські, особи рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, БЕБ, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби, співробітники Служби судової охорони.

 

Утримання не провадиться лише у тому випадку, якщо мова йде про грошове забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

 

Отже, згідно норм чинного законодавства України,  військовослужбовці сплачують аліменти на загальних засадах, стягнення відбуваються з усіх видів грошового забезпечення (крім такого, яке не має постійного характеру).

Фото без опису