50 цікавих фактів про бактерії

  • 1818

 Бактеріологія – наука, що вивчає бактерії, адже  виявлення збудника інфекційної хвороби відіграє головну роль в діагностиці  і дозволяє  визначити його чутливість до антибіотиків для максимально ефективного лікування конкретного  захворювання.

 Вчені  вважають, що бактерії з’явилися на Землі понад 3,5 мільярди років тому. Вони були першими мешканцями нашої планети.

 Хоча вперше бактерію побачили в мікроскоп у другій половині 17 століття, сам термін «бактерія» з’явився лише 150 років тому.

 Луї Пастер був першим, кому вдалося довести зв’язок між бактеріями і хворобами. Це трапилося в 1850 році.

Його дослідження в галузі медицини продовжив Роберт Кох, який став на початку  століття Нобелівським лауреатом з вивчення збудників туберкульозу.

Загальна біомаса бактерій перевищує всю біомасу тварин і рослин.

Бактерії населяють ґрунт, водойми і практично всі живі організми.

На думку вчених на планеті існує понад 1 мільйон бактерій.

Але, на даний момент, описано не більше 10 000 бактерій, тобто на сьогоднішній день велика частина бактерій залишається не вивченою.

За своїми розмірами бактерії в порівнянні з вірусами, все-таки значно більші.

Довжина бактерій досягає всього декількох мікрометрів (1 мкм = 0,001 мм).

Розмір самої великої бактерії в поперечнику становить близько 0,75 міліметрів.

Бактерії мають здатність занурюватися в рідину і спливають на її поверхню, завдяки зміні своєї щільності.

Ці мікроорганізми спілкуються між собою хімічним способом, обмінюючись сигнальними молекулами.

Дослідження показали, що бактерії мають вирішальне значення при формуванні живих організмів будь-якого рівня складності.

Виявляється, бактерії беруть участь у формуванні імунітету на початковому етапі життя людини. Саме завдяки дії бактерій у нас є імунна система. 

Багато бактерії пересуваються за допомогою джгутиків, які обертаються подібно пропелеру. Вони можуть мати до тисячі джгутиків.

Саме завдяки бактеріям в атмосфері Землі почав накопичуватися кисень, за кілька мільярдів років досяг концентрації, придатної для дихання тварин і людини.

Скупчення кисню було благом для планети, але справжньою катастрофою для видів бактерій, не пристосованих до такого середовища. Ці організми або масово вимирали, або перебиралися в місця, де немає кисню.

Існують деякі хижі бактерії, які вбивають і перетравлюють інших бактерій. 

Найшвидша у світі бактерія — Bdellovibrio bacteriovorus, хижак, пожирає інші мікроорганізми шляхом  занурення  в них. За секунду вона долає відстань, рівну приблизно 100 власних розмірів.

Вся інформація, необхідна для життя бактерій, зберігається в одній ДНК – в розгорнутому стані її довжина перевищує 1 міліметр

Бактерії можуть отримувати енергію за допомогою дихання і фотосинтезу. 

Бактерії бувають як одноклітинними, так і багатоклітинними.

Деякі види цих мікроорганізмів здатні відчувати магнітне поле.

Ці мікроорганізми, які потрапляють в ближній космос разом з літальними апаратами, здатні виживати навіть у вакуумі, під впливом агресивної сонячної радіації.

Бактерія deinococcus radiodurans виживає і навіть продовжує розмножуватися після впливу радіаційного опромінення,яке в 1000 разів перевищує смертельну для людини дозу. 

Бактерій дуже багато в грунтах, на дні озер та океанів, де накопичуються органічні речовини.  Деякі з бактерій пристосувалися до життя біля підводних геотермальних джерел. Тиск водної товщі там величезний, а вода нагріта до +300-400 градусів, але, тим не менш, багато бактерії примудряються вижити в таких умовах. Вони живуть в льодовиках Антарктиди при температурі – 83о С.

У деяких глибоководних риб є природні «ліхтарики», які допомагають їм приманювати жертв. Насправді цей орган, який світиться,  являє собою колонію біолюмінесцентних бактерій.

У мікрофлорі людини налічується приблизно 40 трильйонів бактеріальних клітин. А саме тіло людини складається з близько 30 трильйонів клітин.

Число бактерій, що мешкають в людському організмі, на порядок перевищує кількість клітин самого організму.

 У роті людини знаходиться близько 40 тисяч бактерій!

У кишечнику дорослої людини міститься в середньому близько 2,5 кілограма бактерій.

Бактерії – найважливіші учасники процесу травлення у людей, приматів та  особливо у травоїдних тварин.

Саме завдяки дії бактерій у нас працює імунна система.

Бактерії провокують такі небезпечні захворювання, як бубонна чума, сифіліс, холера, туберкульоз, дифтерія, дизентерія, кашлюк, гнійний менінгіт та багато інших.

Далеко не всі бактерії хвороботворні, більшість з них, навпаки, необхідні для нормальної життєдіяльності не тільки людини, але і інших живих організмів.

Існує і дуже багато «корисних» бактерій, які людство навчилось використовувати для своїх потреб.

Протягом декількох тисяч років люди активно використовують молочнокислі бактерії для виготовлення сиру і інших продуктів харчування.

1 грам ґрунту містить у собі близько 40 мільйонів бактерій, серед них – дуже    корисні бактерії, які виробляють азот та інші поживні речовини, збільшуючи родючість грунтів.

За допомогою бактерій можна очищати воду і землю від нафтопродуктів.

У 2016 році в Японії вчені відкрили бактерію, яка живиться пластиком

За твердженням вчених, найбільше колоній бактерій міститься на ручках візків у супермаркетах (1100 колоній на десяток квадратних сантиметрів).

І нічого не вдієш, адже саме бактеріям ми завдячуємо виникненням життя на нашій планеті, і без них Земля була б стерильною неживою кулею, що обертається в порожнечі.