Що таке запах,присмак і каламутність у воді питній?

  • 82

 Сьогодні все більше людей піклуються про питний режим і якість води, яку вони використовують для вгамування спраги, приготування напоїв та їжі. На жаль вода, із централізованих та децентралізованих систем водопостачання не завжди відповідає санітарним вимогам якості та безпеки і може стати небезпечною для здоров'я людини.

   Вода придатна для пиття – в нормі є без запаху, присмаку та каламутності.

   Якщо у воді відчувається запах це вказує на надлишок у воді розчинених хімічних речовин. Наприклад, запах тухлих яєць. Якщо вода має такий, м'яко скажемо, неприємний запах, це свідчить про високу концентрацію сірководню. Якщо ж ви відчули запах бензину, то це перша ознака того, що в систему водопостачання потрапили будь-які нафтопродукти. Запах фенолу говорить про те, що в нашу воду потрапляють стічні води. Все це не тільки неприємно, але й шкідливо для людського організму.

    Якщо у воді ви відчули солоний присмак, значить така вода має підвищену жорсткість і відрізняється високим вмістом магнію і натрію. Металевий смак говорить про підвищений вміст заліза, а вода з кислинкою, має рН нижче 4.5, що говорить про наявність кислотних неорганічних сполук.

   Через зношеність водопровідних мереж, в окремих населених пунктах, вода набуває осаду, може містити крупинки піску, гравію, частинки іржі. А ось мул і глинисті домішки характерні для води з вмістом нерозчинних сполук. Це відбувається через несправність фільтраційної системи.

      Санітарно-гігієнічною лабораторією Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу  ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» кваліфіковано проводиться дослідження питної води централізованих і децентралізованих джерел водопостачання на фізико-хімічні показники в тому числі запах, присмак, каламутність.