Отруєння чадним газом

  • 74

  В час воєнного стану люди масово почали використовувати електрогенератори. Їх потрібно встановлювати лише ззовні будинку. Відстань від електрогенераторів, встановлених за межами будівель, повинна складати не менше 6 метрів. Не допускається їх розміщувати на балконах, в під'їздах та в підвалах. Нехтування порадами спеціалістів може бути небезпечним та спричинити отруєння чадним газом.

   Симптоми отруєння:

- головний біль (ранній симптом);

- блювота;

- запаморочення;

- біль у грудях;

- дратівливість;

- сплутаність свідомості;

- порушення координації рухів;

- синюшний або яскраво-червоний відтінок шкіри.

   У важких випадках – це можуть бути судоми, втрата свідомості, порушення або зупинка дихання. Єдиним антидотом при отруєнні чадним газом – є кисень. Тому потерпілий як найшвидше має бути госпіталізований в стаціонар для  проведення кисневої терапії.

Найчастіше отруєння побутовим і чадним газом відбувається серед дітей, залишених без належного нагляду, сплячих людей і тих, що знаходяться в стані наркотичного або алкогольного сп'яніння.

   Отруєння газом вкрай небезпечне.

   Головним принципом долікарської медичної допомоги (тільки за умов, що немає негативної можливості отримати кваліфіковану допомогу) при отруєнні чадним газом є негайне усунення джерела надходження чадного газу. Ні в якому разі не можна запалювати світло або вогонь, тому що це може спровокувати вибух. У приміщенні необхідно відкрити вікна для провітрювання.

   Постраждалого необхідно якнайшвидше винести або вивести (якщо він не втратив свідомість) на повітря та викликати кваліфіковану медичну допомогу. Покласти під голову подушку, а також розстібнути комір та пояс.

   Найважливіше – негайно, якщо є підозра на те, що погіршення самопочуття викликано отруєнням чадним газом, звернутися до медичного закладу!

Якщо допомогу не надано своєчасно, то хворий може померти. Слід пам’ятати, що своєчасне надання допомоги лікарем, значно підвищить шанси на одужання.