Як проявляється вплив паразитів на організм людини

  • 51

Як відомо, у нашому організмі є порожнини, наприклад, кишечник, які заселені різними організмами. Одні з них корисні нашому організму. Це, наприклад, кишкова паличка, завдяки якій у кишечнику виробляються вітаміни, йде перетравлення клітковини, виробляються речовини, що зміцнюють імунну систему, і відбуваються багато інших корисних процесів. Такі організми, які потрібні нам, називаються сапрофітами. Вони приносять нам користь і без них важко уявити здоров'я нашого організму.

Але є й інші різновиди організмів та мікроорганізмів, які приносять тільки шкоду. Вони теж можуть бути всередині нас і викликати різні захворювання. Такі організми називаються паразитами. Усі паразити згубно впливають на здоров'я людини, призводять до розвитку багатьох тяжких захворювань.

Паразити – це непрохані гості. Вони харчуються тим самим, що і ми, забираючи в нас життєво необхідні речовини. Мало того, продукти їхньої життєдіяльності отруюють нас! Тому навіть правильно та якісно харчуючись і не маючи шкідливих звичок, організм, населений паразитами, страждає від шлаків і токсинів.

За багато тисячоліть паразити навчилися жити в організмі людини. Вони змогли пристосуватися настільки добре і розвинули такі захисні механізми, що організм не може їх розпізнати і знищити. Еволюційно, паразити не мають власної системи травлення або вона дуже примітивна, тому вони харчуються тільки добре перевареною та збагаченою ферментами їжею, точніше готовими поживними речовинами господаря, який знайшов їжу, пережував, переварив її, і готовий транспортувати білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мікроелементи до кожної клітини свого організму. Але саме тут їх перехоплює паразит. Такі гіганти, як ціп'яки, лентеці харчуються всією своєю величезною поверхнею. Кишечник людини – ідеальний будинок для багатьох паразитів – теплий, затишний, із смачним безкоштовним харчуванням.

Вони постійно травмують ніжні слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, перевантажують печінку своїми токсинами, забираючи їжу у господаря; знижують імунітет, пригнічуючи життєдіяльність корисних мікроорганізмів. А це бактерії, що синтезують вітаміни групи В, молочнокислі бактерії та бактерії-донори інтерферонів. Усе це – основа кишкового імунітету, що становить 40% від загальних імунних механізмів.

Як паразити, зокрема глисти, впливають на самопочуття людини? Через деякий час зараження глистами настає інтоксикація - поступове отруєння організму продуктами їхньої життєдіяльності. Підвищується стомлюваність, погіршується чи посилюється апетит, з'являється головний біль. У дітей спостерігається уповільнення розумового та фізичного розвитку. Оскільки глисти найчастіше обживають кишечник, саме з нього починається багато проблем. Порушується робота кишечника, він не справляється зі всмоктуванням життєво необхідних речовин. Може з'явитися дисбактеріоз, який проявляється у вигляді болів у животі, проносів, запорів, нудоти та блювання. Підвищення чутливості до алергенів – також результат бурхливої діяльності глистів. Наслідки можуть бути дуже сумними: від шкірних висипань до бронхіальної астми. Лікарі-алергологи стверджують, що більше половини всіх алергічних реакцій — результати наявного або раніше пережитого гельмінтозу.

Крім гельмінтів, в організмі зустрічаються й інші паразити – лямблії, трихомонади, хламідомонади та інші. Вони також завдають непоправної шкоди організму.

Основне завдання будь-якого паразита – непомітно жити в організмі людини, у його життєво важливих органах: кишечнику, печінці, нирках, легенях, серці, головному мозку тощо. Це призводить до різних хвороб:

  • Токсоплазми викликають багато каліцтв, вроджених захворювань у дітей, відставань у розумовому розвитку.

  • Трихомонади викликають захворювання сечостатевої системи, кишечника, рота, крові, судин; захворювання: діабет, артрит, розсіяний склероз, псоріаз, інсульт, інфаркт, рак.

  • Грибки - велика кількість різноманітних захворювань, формування та розвиток онкології.

  • Лямблії вражають печінку та викликають безліч печінкових захворювань.

  • Аскариди викликають легеневі, жовчні та кишкові захворювання.

  • Гостриці – велика кількість кишкових захворювань.

  • Фасціоліз викликає алергію, дискінезію жовчних шляхів, хронічний гепатит.

  • Асціолопсидоз бере участь у формуванні та розвитку різноманітних онкологічних захворювань.

  • Хламідії викликають безпліддя, розлад травлення, різноманітні ураження підшлункової залози (зокрема, діабет), печінки та ведуть до інфарктів.

Паразити мають унікальну здатність до маскування. Величезна кількість хворих на астму, артрит, алергоз, жовчнокам'яну хворобу, дискінезію, гепатохолецистит, панкреатит, дисбактеріоз, хронічну втому, депресію, анемію та інші хвороби під час обстеження виявляються зараженими паразитами.

Як же нам запобігти зараженню чи позбутися вже наявних паразитів, поки вони не «з'їли» нас повністю?

Насамперед, це культура харчування та дотримання простих санітарних норм, на кшталт миття рук перед їдою. Купуйте продукти лише у перевірених місцях, а не на стихійних ринках. Піддавайте їх потрібній термічній обробці. Слідкуйте за тим, щоб діти не брали пальці та різні брудні предмети до рота. Ці нехитрі правила знає кожен. Інше питання – наскільки ретельно ми їх дотримуємося.

       Рогатинський відділ ІФ РВ ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ» пропонує кваліфіковане проведення лабораторних досліджень, з метою виявлення гельмінтів.

Бажаємо міцного здоров’я !