Взаємодія ліків та алкоголю

  • 44

Вважається, що під час прийому ліків не можна вживати алкоголь. Але чим зумовлена заборона, багато хто знає лише загалом: можуть виникнути небажані побічні ефекти. Такий аргумент, як свідчить практика, працює далеко не завжди. Є захворювання, при яких ліки слід приймати довічно (наприклад, артеріальна гіпертензія).

Що ж тепер не пити ніколи?

Що відомо (і невідомо) про взаємодію алкоголю з ліками, якими побічними ефектами загрожує такий "коктейль". Чому нехтування умовною забороною вживання алкоголю одночасно з прийомом лікарських препаратів може призвести до наслідків не тільки для пацієнта, а й для лікаря.

Найбільш обговорюваний клас речовин у населення – це антибіотики (протимікробні препарати). Їх найчастіше згадують, коли йдеться про необхідність утримання від вживання алкоголю. Антибіотики зв’язуються з білками крові, щоб досягти осередку запалення. Доза, яка діятиме безпосередньо на бактеріальну флору, залежить від якості зв’язування діючої речовини з білками. Так от, алкоголь, перебуваючи в крові, впливатиме на поєднання та транспортування лікарського препарату. Отже, ні лікар, ні хворий, ніхто взагалі не може точно сказати, як діє антибіотик. Не виключено, наприклад, що спотворений вплив алкоголю на бактеріальну флору призведе до розвитку антибіотикорезистентності. Це, у свою чергу, затягне процес одужання, у рази підвищить витрати організму на відновлення, негативно вплине на роботу різних органів та систем.

Або ще приклад – з артеріальною гіпертензією. Згідно з результатами дослідження, майже 45% населення віком від 16 до 69 років мають проблеми із тиском, при цьому кожен другий пацієнт може не підозрювати про наявну загрозу. Разом з тим, артеріальна гіпертензія – це контрольоване захворювання з гарним прогнозом для якості та тривалості життя за умови постійного прийому лікарських препаратів. Погодьтеся, важко віриться, що половина дорослого населення країни взагалі не п’є, ніколи й анітрохи. Тим часом алкоголь, потрапляючи до організму, видозмінює артеріальний тиск: частіше – підвищує, рідше – знижує. При цьому впливає на дію лікарських засобів, якщо пацієнт приймає їх для нормалізації артеріального тиску. Таку ситуацію можна порівняти з грою в рулетку: вистрілить точно, але коли – невідомо.

Ще одне моторошне поєднання – алкоголь та психотропні лікарські засоби, які застосовуються в різних областях медицини (в психіатрії, наркології, онкології, хірургії, анестезіології, гематології і т.д.). В амбулаторній практиці психотропні засоби найчастіше використовуються для лікування депресивних та тривожних розладів. Вживання алкоголю однозначно посилює (у деяких випадках багаторазово) дію транквілізаторів, міорелаксантів та інших психоактивних лікарських засобів. Етанол має пригнічуючу дію на дихальний центр у головному мозку. Ігнорування цього факту може призвести до незворотних наслідків – аж до загибелі людини. Насправді практично немає класу лікарських засобів, які повністю ігнорували б присутність алкоголю в організмі.

Чи йдеться про будь-яку дозу? Проведення досліджень, скільки алкоголю можна випити, щоб це не мало істотного впливу на прийняті лікарські препарати, важко насамперед з етичних міркувань. Де-факто констатується, що алкоголь видозмінює процеси зв’язування, транспортування, дії ліків.

І до чого зрештою призведе одночасний прийом ліків та алкоголю, з абсолютною точністю не зможе спрогнозувати ніхто.

Тим часом взаємодія ліків та алкоголю – важлива тема, яку необхідно наполегливо просувати. Це потрібно для того, щоб у суспільстві сформувався певний настрій як для вживання алкоголю під час лікування, так і для роботи медиків.