Що таке алергія

  • 58

Алергія – патологічна реакція імунної системи, пов'язана з підвищеною чутливістю до деяких речовин – алергенів. Для того щоб алергія виникла, мало тільки зіткнутися з її провокатором в навколишньому середовищі. В організмі повинна бути висока чутливість до цього провокатора, який в подальшому і буде алергеном: харчовий продукт, шерсть тварин, пил, квіти та інше. 

При контакті з алергеном організм виробляє специфічні антитіла (IgE). Вони знаходяться на поверхні запальних клітин, які, у свою чергу, зустрічаються на слизовій оболонці дихальних шляхів, крові. Коли трапляється повторна зустріч алергену і антитіл, відбувається реакція, яка провокує розвиток нежиті, закладеності носа, чхання, кашлю, почервоніння очей, проблем з диханням. За часом алергія може відбуватися протягом декількох хвилин, а може розтягнутися на кілька днів або тижнів.

Алергени можуть потрапляти в організм ззовні, їх називають екзоаллергенам. Ті, які виробляються самим організмом, називають ендоаллергенами або аутоімунними алергенами.

Існують фактори, які є провокаторами початку алергічної реакції:  

  1. Несприятлива екологічна ситуація в регіоні проживання;

  2. Часті стресові ситуації;

  3.  Безконтрольне надлишкове приймання лікарських препаратів;

  4.  Наявність в приміщенні великої кількості побутових алергенів: килимів,м'яких    іграшок, на яких збирається пил, квітучих рослин;

  5.  Безладне та нераціональне харчування;

  6.  Порушення харчування матері під час вагітності;

  7.  Раннє переведення малюка на штучне вигодовування;

  8.  Паразитарні захворювання тварини;

  9. Робота на шкідливому підприємстві.

Симптоми алергії:

  • Почервоніння очей, сльозоточивість. Подразнення слизової оболонки ока – один з найбільш частих симптомів алергії. Очі сверблять, сильно червоніють, і ця симптоматика може тривати до декількох тижнів.

  • Кашель. При алергії він сухий, ніби дряпає горло, настільки сильний, що може провокувати блювоту. Пов'язано це з набряком дихальних шляхів, їх звуженням.

  • Задишка. Складнощі з вдихом і видихом дуже часте явище при алергії. Мають вони ту ж природу, що і кашель, дихання супроводжується свистом.

  • Почервоніння на шкірі, висипання, подразнення. Подразнення шкірних покривів, висип, свербіж характерні для контактної алергії. Можуть проявлятися у вигляді набряків на обличчі та інших частинах тіла.

За лікарською допомогою необхідно звернутися, якщо алергічна реакція трапилася вперше. Правильно призначена терапія, виходячи з анамнезу хворого, допоможе ефективно справлятися з симптомами.

Консультація лікаря необхідна також, якщо напад алергії стався у дітей. В даному випадку категорично заборонено займатися самолікуванням та самостійним визначенням дозування лікарських засобів, оскільки безрецептурні препарати, обрані за чиєюсь рекомендацією, можуть нашкодити малюкові, а лікувати його надалі буде складніше. Крім того, алерголог в ході консультації дасть рекомендації по харчуванню, розповість, які продукти мають високі алергічні властивості, а також проконсультує щодо подальшої організації побуту, щоб виключити повторну реакцію.