Бактеріологічні дослідження

  • 58

  Інфекційні хвороби, в тому числі й нові, становлять загрозу розвитку людства. Серед величезної кількості збудників інфекційних хвороб, особливе місце належить кишковим інфекціям, інфекціям сечовивідних шляхів та інфекціям органів дихання. Однак окрім всіх сучасних методів, в лабораторіях продовжують використовувати бактеріологічний метод дослідження, адже виявлення збудника інфекційної хвороби відіграє головну роль в діагностиці  і дозволяє виявити збудників інфекційних хвороб людини та визначити його чутливість до антибіотиків для максимально ефективного лікування цих хвороб. Бактеріологічні дослідження є основними в діагностиці більшості бактеріальних інфекцій.

Переваги даного методу дослідження:

  • висока специфічність, що вкрай важливо у встановленні етіології (причини) інфекційного процесу,

  • висока чутливість, що дозволяє виявити в досліджуваному матеріалі навіть незначну кількість мікроорганізмів,

  • з його допомогою можуть бути встановлені властивості виділених мікроорганізмів, необхідні для правильного призначення терапії (антибактеріальні препарати, антимикотичні  препарати, бактеріофаги і ін.)

Основним недоліком бактеріологічного дослідження є його тривалість, яка може становити 5-7 діб.

 

Як проводиться бактеріологічне дослідження

Як вже зазначалося вище, саме такий метод є одним з найважливіших в діяльності всіх мікробіологічних лабораторій. Якщо дослідження буде проведено правильно – спеціалісти лабораторії зможуть визначити,  який чинник викликав захворювання, та допоможуть лікуючому лікарю визначитись яке лікування варто обрати, аби якомога швидше допомогти пацієнту.

Всі методики, які використовуються в таких лабораторіях, вимагають величезної скрупульозності та знання тонкощів, нюансів. В нашій лабораторії працюють  спеціалісти, які володіють технікою посівів та пересівів бактерій в різні поживні середовища. Окрім того наші спеціалісти знають принципи і методи виділення чистих культур.

Завдяки володінню усіма необхідними методиками, ми гарантуємо правильні результати, завдяки яким завжди можна призначити лікування, яке обов’язково допоможе пацієнту. В нашій лабораторії проводяться наступні дослідження ;

  •     Мікробіологічне дослідження виділень із  носа з  визначенням чутливості виділених мікроорганізмів до антибіотиків методом дисків.

  • Дослідження крові на гемокультуру з визначенням  виділених мікроорганізмів до антибіотиків методом дисків.

  • Мікробіологічне дослідження сечі з ідентифікацією збудника з  визначенням чутливості до антибіотиків.                                                   

  • Мікробіологічне дослідження грудного молока з ідентифікацією збудника з  визначенням чутливості до антибіотиків. 

  • Мікробіологічне дослідження мокроти з ідентифікацією збудника з  визначенням чутливості до антибіотиків.

  • Мікробіологічне дослідження виділень із ока з ідентифікацією збудника з визначенням чутливості до антибіотиків.

  • Мікробіологічне дослідження виділень із вуха з ідентифікацією збудника з  визначенням чутливості до антибіотиків.

  •  Мікробіологічне дослідження слизі із зіва з ідентифікацією збудника з визначенням чутливості до антибіотиків.

 Також,   ми проводимо необхідний  комплекс  періодичних профілактичних досліджень для осіб декретованого контингенту та при прийомі на роботу.

                          Крім того, наша лабораторія  досліджує питну  водопровідну воду  та воду криниць, продукти харчування, визначає мікробіологічні показники, які гарантують якість та безпечність води, продуктів  які вживає Ваша родина.

  • Проводить дослідження  для виявлення бактеріального забруднення об'єктів довкілля методом змивів;

  • Проводить бактеріологічний контроль стерильності медичних та стоматологічних інструментів,медичних виробів, інструментів для манікюру та інших об'єктів