Профілактика шлунково-кишкових інфекційних хвороб
Питна вода повинна бути безпечною в епідемічному відношенні та відповідати вимогам державних санітарних норм і правил.
Кількість розчинених у воді органічних і неорганічних нетоксичних речовин (хлориди, нітрити, нітрати та ін.) і хімічних елементів не повинна перевищувати нормативи установлені державними санітарними нормами –ДСаНПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
Вода може стати фактором передачі кишкових інфекцій. Тривалість виживання у воді патогенних мікроорганізмів становить від декількох днів до декількох місяців. Через питну воду та неочищені господарсько-побутові стічні води і рідкі нечистоти можуть передаватися збудники інфекційних захворювань: черевний тиф, дизентерія, холера, сальмонельоз, лептоспіроз, туляремія, бруцельоз. У ній мікроорганізми можуть існувати тривалий час. Так, черевнотифозна паличка в криничній воді живе до 107 днів, в річковій до 183, а збудник дизентерії та холерний вібріон у криниці і річці не гине до 92 днів.
Доброякісну питну воду можна одержати з джерела, надійно захищеного від забруднення, а також коли вода очищається і обеззаражується.
До факторів передачі мікроорганізмів від зараженого організму до здорового відносяться: вода, грунт, повітря, гризуни, комахи, харчові продукти, посуд, устаткування. Джерелом зараження гострих кишкових захворювань є бактеріоносії або захворіла людина. Найчастіші шляхи передачі таких інфекцій-контактний, водний, харчовий. На харчові продукти мікроорганізми попадають із забруднених рук хворих людей, бактеріоносіїв при невиконанні ними правил і вимог особистої гігієни, а також за умов порушення санітарних правил зберігання, транспортування і обробки харчових продуктів.
З метою недопущення виникнення кишкових інфекцій на територіях населених пунктів необхідно:
-
дотримання санітарно-гігієнічних вимог до облаштування джерел водозаборів;
-
своєчасне виявлення та ліквідація поривів на водопроводах;
-
очистка, дезінфекція джерел водозаборів, водозбірних резервуарів, промивка тупікових віток водопроводу, ревізія оглядових колодязів;
-
проведення очистки індивідуальних і громадських криниць, їх дезінфекція;
Санітарний благоустрій - важлива умова профілактики гострих кишкових інфекцій.