Кандидозна грибкова інфекція

  • 71

Candida albicans – дріжджоподібні мікроскопічні гриби, поширені повсюдно. Вони відносяться до умовно-патогенної флори. Захворювання спричинене грибами роду Candida – кандидоз, що виникає при порушеннях місцевих та/або загальних імунних механізмів захисту. Причиною може бути імуносупресивна терапія, пересадка донорських органів, лікування кортикостероїдами, радіаційні ураження, безконтрольне застосування антибіотиків, злоякісні новоутворення, тривале застосування контрацептивів.
 У кожної людини на шкірних покривах міститься певна кількість даного грибка, яке не викликає ніяких проблем зі здоров'ям. Однак збільшення його кількості і стрімке розмноження може призвести до розвитку захворювання.
 В даний момент виділяють приблизно 150 видів грибків кандида. Але, незважаючи на це, більшість захворювань вчені пов'язують з розмноженням виду Candida albicans. Цей грибок призводить до:
 ураження шкіри на стопах;
 висипань в ротовій порожнині;
 розвитку вагінальної грибкової інфекції, яка також відома як молочниця;
 грибку нігтьових пластин;
 пахової епідермофітії;
 підвищеного потовиділення.
 
 Дане захворювання не призводить до серйозних ускладнень. Більш того, воно піддається лікуванню. Але несвоєчасне звернення уваги на проблему може привести до небажаних наслідків, особливо у осіб із скомпроментованою імунною системою. Особливого значення має кандидоз при ВІЛ-інфекції. Він входить до ВІЛ-маркерних інфекцій, і на тій чи іншій стадії ним хворіє 90% хворих на СНІД.
 Кандида викликає розвиток захворювання за умови наявності сприятливих умов, таких як спека, підвищена вологість повітря, недотримання особистої гігієни і не регулярна зміна одягу. Однак це лише частина факторів, що сприяють розвитку кандидозу. Дане захворювання також може виникати у:
 дітей;
 осіб з надмірною вагою;
 людей з діабетом;
 осіб з порушенням роботи щитовидної залози або гіпотиреоз;
 людей, які страждають від хронічних запальних процесів;
 працівників автомийок або клінінгових служб;
 вагітних;
 осіб з порушенням роботи імунної системи.
 
 Для вирішення даної проблеми немає необхідності в госпіталізації за винятком випадків ураження кровоносної системи і порушення роботи імунної системи. У більшості випадків для усунення грибкової інфекції досить використовувати протигрибкові препарати призначені лікарем.