Поліомієліт

  • 79

На даний час, в Україні поліомієліт становить серйозну небезпеку для невакцинованих дітей. Збудником поліомієліту є поліовірус, що здатний уражати нервову систему та призводити до розвитку паралічів.
 
 Яка епідемічна ситуація в Україні?
 
 У 2021 та 2022 роках було зареєстровано лабораторно підтверджені випадки поліомієліту, жовтень 2021 року – перший випадок у Рівненській області, січень 2022 року – другий випадок у Закарпатській області. Навіть 1 випадок поліомієліту вважається спалахом, тому 1 лютого 2022 року у відповідь на спалах розпочато турову імунізацію дітей, які не отримали або пропустили щеплення від поліомієліту.
 
 На території Рогатинської, Бурштинської, Галицької, Букачівської, Більшівцівської, Дубовецької територіальних громад, активно проводиться епідеміологічний нагляд за поліомієлітом. За 2022 рік у Рогатинській та Галицькій територіальних громадах зареєстровано по одному випадку гострого в’ялого паралічу (підозри на поліомієліт). На щастя, після проведення лабораторних досліджень, діагноз поліомієліту НЕ підтвердився.
 
 Показники вакцинації дітей на території вищевказаних громад не досягли необхідних значень (95%). Це означає, що ризики виникнення та поширення хвороби залишаються. Наполегливо рекомендуємо батькам переглянути календар щеплень власних дітей. У випадку пропущених щеплень за віком надолужити щеплення є критично необхідним.
 
 В якому віці дитина повинна отримати щеплення?
 
 1 щеплення – у 2 місяці;
 2 щеплення – у 4 місяці;
 3 щеплення – у 6 місяців;
 4 щеплення – у 18 місяців;
 5 щеплення – у 6 років;
 6 щеплення – у 14 років.
 
 Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є вакцинація.
 
 Якщо 90—95% людей у країні має імунітет проти інфекційної хвороби, вона не поширюється, навіть якщо збудник завозиться з-за кордону. Такий імунітет називається «колективним», і саме він дозволяє захистити від небезпечних інфекцій тих, кому не можна робити щеплення через постійні чи тимчасові протипоказання.
 
 Вакцинація є безпечною та ефективною. Лише за допомогою вакцинації ми зможемо зупинити поширення поліомієліту в Україні.
 
 Шановні батьки, якщо ви все ще сумніваєтеся у тому чи варто робити щеплення, пам’ятайте, що здоров’я ваших дітей – це найбільший скарб. Здоров’я нації закладається у дитячому віці!
 
 Якщо ви помилково вважаєте, що вакцина здатна принести шкоду вашій дитині, то поспілкуйтеся з батьками, які раціонально дотримуються календаря щеплень. Впевнений, що у вашому оточенні знайдуться батьки, які імунізували власних дітей та можуть однозначно сказати, що після вакцинації у здоров’ї та розвитку дітей не виникло жодних проблем, тільки одна відмінність – наявний імунітет від небезпечної хвороби.
 
 До слова, на території Рогатинської, Бурштинської, Букачівської, Галицької, Дубовецької, Більшівцівської територіальних громад – проблем із забезпеченням вакцинами немає.
 
 Станом на 17.02.2023 року загалом у закладах первинної медико-санітарної допомоги в наявності 496 доз інактивованої поліомієлітної вакцини, 1259 доз – оральної поліомієлітної вакцини.
 
 Вакцини закупляються за державні кошти, є доступними та безкоштовними для кожної дитини.
 

Фото без опису