Процедура зняття особи з реєстрації місця проживання!

  • 108

Зверніть увагу! Згідно норм чинного законодавства України зняття з реєстрації місця проживання відбувається у таких випадка:

  1. за заявою особи;

  2. за заявою особи про виїзд на постійне місце проживання;

  3. за заявою іноземця чи особи без громадянства на підставі документу, термін дії якого закінчився;

  4. за заявою власника житла;

  5. за заявою служби у справах дітей при усиновленні.

 

Відповідно врегулювання цього питання за наявності спору можливе 2 шляхамипозасудовий та судовий.

Перший етап зняття особи з місця реєстрації найпростіший та відбувається – за добровільною згодою особи, яка не заперечує на зняття її з реєстрації місця проживання у вашому житловому приміщенні. У цьому випадку особа повинна подати заяву до виконавчого органу сільської, селищної або міської ради та або до ЦНАПу за місцезнаходженням житлового приміщення.

Проте, якщо особа відмовляється від зняття її з місця реєстрації, то власник житла може самостійно це зробити, маючи на руках відповідні документи даної особи, а саме: паспорт, ідентифікаційний код.

Слід зауважити, що особа, яку без її згоди було знято з реєстрації місця проживання, може та має право на звернення до суду!

 Тому, позасудовий порядок зняття з реєстрації місця проживання не забезпечує стовідсоткову гарантію.

Подати заяву про зняття із зареєстрованого місця проживання можна також і у електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (портал Дія). Але у зв’язку із збройною агресією держави-терориста росії в Україні на даний час сервіс не працює.

Іншим способом вирішення питання зняття особи з місця реєстрації  є – судовий.

Слід зауважити, що правила зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі рішення суду, яке набрало законної сили. Тому перед тим як звернутись до суду власнику житла потрібно зібрати пакет необхідних документів, а саме:

  1. Позовна заява;

  2. Копію паспорта;

  3. Копія ідентифікаційного коду;

  4. Документ, що засвідчує право власності на житло;

  5. Копія технічного паспорту на житло;

  6. Сплатити судовий збір.

На підставі судового рішення, яке набрало законної сили, власник житла звертається до ЦНАПу або до органу, який займається цим питанням по місцю прописки. Таким чином, у разі будь-яких обмежень у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном, власник має право вимагати усунення будь-яких перешкод вже примусово на основі рішення суду.

 

Фото без опису