Процедура отримання лікарняних для працівників за-кордоном

  • 143

Попри вимушену евакуацію за кордон, українські працівники не втрачають свого права на соціальний захист та забезпечуються допомогами від Фонду соціального страхування України. Зокрема, для застрахованих осіб, які виїхали за кордон через війну, ФССУ фінансує лікарняні та декретні допомоги.

Як отримати лікарняний і допомогу від Фонду, якщо ви за кордоном?

Передусім зверніться за медичною допомогою до місцевого лікаря. Він має надати вам документальне підтвердження факту тимчасової непрацездатності.

Зв’яжіться зі своїм лікарем в Україні, наприклад, за допомогою електронної пошти чи месенджера.

● На підставі іноземного підтвердження (виписки чи довідки із зазначеним діагнозом) ваш лікар в Україні зможе створити для вас медичний висновок дистанційно.

● Щойно медвисновок буде створено, е-лікарняний сформується автоматично – такий створений без особистого прийому лікарняний є підставою для отримання допомоги від Фонду соціального страхування України.

● А в разі вагітності та пологів лікар в Україні, який вів чи продовжує вести вагітність жінки, зможе створити медвисновок на підставі власних попередніх медичних записів. Детальніше про отримання декретної допомоги в разі виїзду за кордон: https://t.me/socialfund/2375

● Подальша процедура відбувається, як і зазвичай: для отримання допомоги роботодавець працівника, який знаходиться за кордоном, має опрацювати е-лікарняний, сформувати за ним заяву-розрахунок і подати її до Фонду на оплату. Саме від дати прийняття такої заяви залежить строк виплати допомоги.

● Слідкувати за станом оплати лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund

 

Можливість створити медвисновок дистанційно діє для таких категорій непрацездатності:

● захворювання або травма загального характеру,

● догляд за хворою дитиною,

● вагітність та пологи,

● ортопедичне протезування.

Строк дії медичного висновку про тимчасову непрацездатність визначається іноземним медичним документом, але не може перевищувати:

● 30 днів – для категорій «Захворювання або травма загального характеру» та «Ортопедичне протезування» (якщо непрацездатність триває довше, необхідно буде надати актуальний медичний документ);

● 14 днів – для категорії «Догляд за хворою дитиною», якщо дитина лікується амбулаторно.