Освітлення робочого місця

  • 136

Фото без опису

Правильне освітлення робочого місця – це одна зі складових хорошого самопочуття та успішної діяльності. Занадто яскраве світло може викликати втому очей, а недостатність світла - сонливість. Тому дуже важливо знайти оптимальний рівень освітленості.

При організації освітлення робочих місць виділяють 3 типи джерела світла:

  1. Природне освітлення, яке формується прямими сонячними променями, які проникають в приміщення через отвори.
  2. Штучне освітлення, яке створюється за допомогою освітлювальних приладів: світильників, прожекторів та інших.
  3. Суміщене або змішане, створюється одночасно природним та штучним освітленням.

Порівнюючи ці види освітлення, за впливом на працездатність, можна впевнено сказати, що природні джерела світла переважають над штучними. Але все ж таки в темний час доби або в похмуру погоду без освітлювальних приладів на робочому місці просто не обійтись.

Оптимальна освітленість робочого місця штучними джерелами світла:

  1. Найкращий варіант освітлення для приміщення – використання розсіяного та прямого світла. Важливо, щоб воно не було занадто яскравим, щоб не сліпило в очі. Вдалим рішенням для організації загального освітлення робочого приміщення буде використання світлодіодних світильників. Вони випромінюють яскраве і насичене світло, а завдяки спеціальному розсіювачу - воно не сліпить і не ріже очі.
  2. В якості додаткового освітлення, щоб збільшити видимість на робочому місці, зручно використовувати настільну лампу. Краще вибирати таку, яку можна регулювати, щоб світло можна було направляти безпосередньо на документи, які знаходяться на столі.
  3. Джерело додаткового світла на робочому місці слід розташувати праворуч від монітора.
  4. Інтенсивне освітлення робочого місця може стати причиною розмитості зображень на екрані монітора. Відповідно це ускладнить роботу на комп’ютері.
  5. Важливо, щоб всі пристрої освітлення мали приблизно однаковий світловий спектр випромінювання.

Які лампи вибрати для освітлення робочого місця?

Наведений нижче перелік освітлювальних приладів розставлено відповідно до позитивних характеристик і корисних властивостей:

  1. Світлодіодні LED лампи;
  2. Люмінесцентні (енергозберігаючі) лампи;
  3. Галогенні лампи;
  4. Лампи розжарювання.

Окремо слід згадати й про вибір ламп, які встановлюються в освітлювальні пристрої під час зонування простору. Зараз все частіше застосовуються світлодіодні лампи, оскільки вони виділяють мало тепла і споживають значно менше електроенергії у порівнянні з іншими джерелами світла.

Спеціалісти рекомендують надати перевагу світлодіодним лампам (LED) і світильникам. Вони більш ефективні, чим традиційні лампи розжарювання або люмінесцентні. Галогенні лампи якісно передають кольори, але сильно нагріваються.