Якщо відключили світло. Як зберегти продукти без холодильника

  • 188

Внаслідок терористичних російських ракетних обстрілів зазнають значних пошкоджень енергосистеми України. У результаті оселі українців і точки реалізації продовольства залишаються довгий час без електроенергії. Як убезпечити людей від харчових отруєнь під час зберігання харчових продуктів в таких критичних умовах енергопостачання?

 Поради, що допоможуть зберегти вашу їжу безпечною для вживання

  • «Завчасно підготуйтеся до надзвичайної ситуації, заморозьте контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника (відкривати дверці). За можливості, придбайте сухий або блоковий лід;
  • якщо електроенергію вже відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, так продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці;
  • ви можете безпечно повторно заморозити або просто приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче».
  •  У випадку неможливості довготривалого зберігання температурних режимів необхідно врахувати зовнішній вигляд, колір, запах харчових продуктів».

Тому ніколи не пробуйте їжу на смак, щоб перевірити її безпечність, а якщо маєте сумніви – не споживайте її.

 Викидати треба будь-яку їжу з незвичайним запахом, кольором чи текстурою

 

Як зберегти продукти без холодильника?

Овочі та фрукти. Зберігаються  без холодильника, але необхідно знайти для них темне та прохолодне місце. При перших ознаках псування фруктів чи овочів їх можна законсервувати, заквасити, зварити джем, варення чи компот.

М'ясо. При мінусовій температурі на вулиці можна обернути його папером і рушником, щільно скласти та виставити на вулицю або вивісити за вікно. Крім того, можна використовувати спеціальні термосумки. Інший спосіб - приготувати тушонку, яка за правильних умов приготування та зберігання матиме термін придатності до трьох років. Також м'ясо можна засолити, виклавши шматками в каструлю чи скляну банку, щедро пересипавши шари сіллю. Надалі перед вживанням таке м'ясо треба вимочити у воді.

Риба. Якщо риби багато, то рекомендується приготувати консерви чи засолити.

Вершкове масло та сир. Масло можна обернути пергаментним папером, скласти в ємність і залити холодною підсоленою водою, накрити тарілкою і поставити прес,  винести на вулицю, опустити в льох або залишити в іншому прохолодному місці. Сир досить добре загорнути в пакет, щоб він не завітрювався.

Молоко та сметана. Молоко можна прокип'ятити з содою з розрахунку 1/2 чайної ложки на три літри, потім перелити в чисті сухі банки. Сметану достатньо перекласти у скляні банки та опустити у холодну воду.

Хліб. Для тривалого зберігання достатньо насушити сухарів, порізавши шматки довільного розміру і виклавши на противень. Потім його треба виставити в приміщення, що добре провітрюється, і наступного дня вийдуть сухарі.

Яйця. Вони можуть зберігатись при кімнатній температурі близько тижня. Але щоб продовжити цей термін, достатньо вимити яйця в холодній воді, висушити, покласти в торбинку з рисом і зав'язати її.

Ковбаса. Достатньо промочити рушник солоною водою, укутати ковбасу та залишити у прохолодному місці.

Заморожені продукти. Їх треба загорнути в поліетиленовий шар, після чого в плівку для транспортування з бульбашками. Повітря у цих бульбашках не пропускає тепло. Все це слід закутати в папір, а потім у куртку чи ковдру.

Готова їжа. Тут все залежить від того, з яких продуктів вона приготовлена. Але рекомендується готову їжу з'їсти протягом 24 годин, якщо вона зберігалася у прохолодному місці.

Яка може бути альтернатива холодильнику?

                   Для мешканців багатоквартирних будинків одним з оптимальних варіантом може стати придбання термосумки. Такий термостійкий контейнер зберігається в морозильній камері, щоб потім покласти продукти як для тривалого зберігання, так і просто в дорогу або виїзду на природу.

Також можна спорудити так званий "атмосферний холодильник". Для цього треба помістити продукти в герметичний посуд та поставити його в таз з водою. Далі треба накрити мокрим рушником та опустити кінці у воду. Такий "атмосферний холодильник" має знаходитися в прохолодному місці, щоб вода не так швидко випаровувалась.

Ще один вихід - балкон, на якому в холодну погоду можна зберігати продукти. Якщо балкона немає, то зовні вікна рекомендується прибити цвяхи, на які потім повісити пакети з продуктами.

Для тих, хто живе у приватному будинку, додається ще кілька варіантів. Зокрема, продукти добре зберігаються у льохах та підвалах, а також у колодязях. За наявності останнього достатньо помістити герметично упаковані продукти у відро і опустити на 2/3 воду.

Якщо льоху немає, його можна спорудити з допомогою бочки. Для цього треба вирити яму у формі бочки, помістити її та після прикопати для збереження низьких температур.

Чим харчуватись, якщо холодильник не працює?

У цьому випадку треба правильно запланувати закупівлю, щоб встигнути з'їсти ті продукти, які не можна довго зберігати без холодильника. Найкраще закуповувати овочі, фрукти, крупи, консерви та ті продукти, які треба одразу приготувати.