Бережи себе, бо у твоїй пам'яті ще так багато місця для нового

  • 185

В межах співпраці Міністерства охорони здоров’я України та громадської організації “INSCIENCE” за фінансової підтримки Світового банку та Швейцарської конфедерації реалізується комунікаційна кампанія “Бережи себе”. Її мета – викликати в українців бажання берегти себе та піклуватись про свій організм завжди, а особливо в час війни, пропагувати цінність здоров’я серед широкої аудиторії.

Фото без опису

Мозок людини може вмістити приблизно 2,5 мільйона гігабайтів інформації. Цього вистачить на пів мільярда українських пісень

Що потрібно, щоб на довгі роки зберегти свій мозок здоровим?

РОЗУМОВЕ НАВАНТАЖЕННЯ

Мозок розвивається протягом усього життя людини. Але розвивається він лише тоді, коли отримує нове розумове навантаження і навчається чогось для нього нового. Під час активної розумової діяльності розростається нейронна мережа і відбувається утворення нових нейронів.

 СПОРТ

Фізичне навантаження повинно бути регулярним. Це не тільки зміцнює м’язи і робить тіло здоровим і красивим, а й оздоровлює мозок. Під час занять спортом посилюється кровотік і кров, збагачена киснем, активніше надходить у мозок. Формуються нові судини в мозку. Виникають нові нейронні зв’язки.

 ЗДОРОВА ТА КОРИСНА ЇЖА

Їжа містить речовини, які необхідні для функціонування і здоров’я мозку. Ті, хто харчуються овочами і фруктами, горіхами і натуральними маслами рідше стикаються з в літньому віці з проблемами деменції, ніж ті, хто полюбляє продукти з трансжирами (ковбасні вироби, магазинна випічка, соуси)

 ВІДМОВА ВІД ПАЛІННЯ

Паління не тільки «забиває» судини і викликає кисневе голодування, а й сприяє порушенню когнітивних функцій. Паління в будь-яких дозах дуже шкідливе для мозку. Це стосується усіх видів паління

 ВІДМОВА ВІД АЛКОГОЛЮ

Через вживання алкоголю до мозку надходить збіднена на кисень кров, що призводить до кисневого голодування. Саме тому виникає запаморочення, нудота, порушення координації, погіршення мислення. Внаслідок кисневого голодування масово гинуть клітини мозку, які вже не відновлюються.

 МІНІМУМ СТРЕСУ

Стрес завдає потужного удару по здоров’ю мозку. При тривожних і депресивних станах мозок не в змозі перезавантажитися, що викликає смерть нервових клітин і призводить до порушення в роботі багатьох внутрішніх органів. Тому потрібно контролювати свої емоції, а в стані хронічного стресу або інших емоційних розладів звертатися до психотерапевта по допомогу.

 СПІЛКУВАННЯ

Активне соціальне життя, спілкування з великою кількістю людей, тренує мозок, допомагає уникнути стреси й депресії, а також сприяє зниженню ризику деменції в старості.

 БЕЗПЕКА ГОЛОВИ

Голову потрібно берегти. Удари по голові, дрібні струси, які залишаються проігнорованими чи непоміченими, можуть з віком стати причиною розвитку когнітивних порушень і деменції

 ХОРОШИЙ СОН

Під час сну мозок перезавантажується, відновлюється, відпочиває. Це відбувається у фазі глибокого сну. Саме тому людина повинна спати не менше 8-ми годин на добу. Якщо сон триває менше або він переривчастий, мозок не занурюється у фазу глибокого сну, а тому не відпочиває — нервові клітини гинуть.

 ПРОФІЛАКТИКА ДІАБЕТУ, ОЖИРІННЯ, ГІПЕРТОНІЇ

Цукровий діабет, ожиріння та гіпертонія катастрофічно позначаються на стані мозку, погіршують когнітивні функції, що призводить до розвитку деменції. Тому потрібно з юного віку й протягом усього життя контролювати стан свого здоров'я та регулярно проходити щорічний медичний огляд. Усі ці заходи допоможуть уникнути ожиріння, цукрового діабету і гіпертонії. Якщо людина вже має цукровий діабет чи гіпертонію, необхідно щодня приймати ліки та регулярно відвідувати лікаря

ВИКОНУЙТЕ ЦІ ПРАВИЛА І БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
 

Бережіть себе!

https://inscience.io/berezhy-sebe/

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису