Як можна розірвати шлюб в позасудовому порядку

  • 198

«Як можна розірвати шлюб в позасудовому порядку?» - одне із найактуальніших питань із якими звертаються клієнти Галицького бюро правової допомоги.

Наприклад, Ви із чоловіком останнім часом не проживаєте разом, дітей у шлюбі  не маєте або ж Ваші діти уже дорослі( досягли 18 років), проте Ви маєте спільний намір  розлучитись не звертаючись до суду.

Відповідно до ст.,ст.105,106 Сімейного кодексу України шлюб може бути припинено за спільною заявою подружжя в органах ДРАЦС, цей спосіб можливий лише за відсутності неповнолітніх дітей та за відсутності спору між подружжям щодо його розірвання при якому обоє з подружжя готові підписати заяву в органах ДРАЦС.

ДРАЦС - це відділи державної реєстрації актів цивільного стану в яких можливо укласти чи в окремих випадках розірвати шлюб.

Таким чином, Вам необхідно звернутися до відділу ДРАЦС за місцем  вашого проживання (найближче відділення органів ДРАЦС: Івано-Франківський район, м. Галич, вул. Шевченка, 10, 77101) або проживання одного з подружжя за умови спільної згоди та відсутності неповнолітніх дітей.

Для припинення шлюбу вам необхідно подати до огргану ДРАЦС:

  1. заяву про розірвання шлюбу (на бланку);
  2. свідоцтво про шлюб;
  3. копія рішення суду (витяг з рішення суду) про визнання другого з подружжя безвісно відсутнім чи недієздатним (у випадку розірвання шлюбу за заявою одного з подружжя).

Той із подружжя, який бажає відновити своє дошлюбне прізвище, повинен письмово заявити про це у відділі державної реєстрації актів цивільного стану під час державної реєстрації розірвання шлюбу.

За реєстрацію розірвання шлюбу справляється державне мито у розмірі:

Після отримання відповідної заяви, орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана, та видає свідоцтво про розірвання шлюбу. У разі розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану шлюб припиняється у день реєстрації розірвання шлюбу.

Зверніть увагу! З 24 лютого 2022 року в Україні введено режим воєнного стану!(Закону України "Про правовий режим воєнного стану").

Відповідно до пункту 14 глави 1 розділу II Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених накзом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5, у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» державна реєстрація актів цивільного стану проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника.